15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialDe ce nu aduc americanii un PORTAVION în Marea Neagră

De ce nu aduc americanii un PORTAVION în Marea Neagră

Întrucât relaţia NATO cu Rusia este din ce în ce mai tensionată, SUA trimit în permanenţă, prin rotaţie, câte o navă de război în Marea Neagră.

Sprijinul naval al SUA pe Flancul Estic al NATO este însă limitat. Cele mai puternice nave militare din lume sunt portavioanele, dar Statele Unite nu vor aduce o asemenea navă în Marea Neagră, au declarat surse americane de la NATO.

SUA menţin totuşi  un portavion  în sudul Europei. În aceste zile, în Marea Adriatică se află portavionul Harry Truman, care se îndreaptă spre estul Mediteranei.

SUA au două motive pentru care nu aduc portavionul din Mediterana şi în Marea Neagră. Primul motiv este de ordin politic. “Noi respectăm Convenţia de la Montreaux (privind regimul strâmtorilor Bosfor şi Dardanele, n.n.), de a cărei aplicare răspunde Turcia. Convenţia impune limitări pentru accesul navelor în Marea Neagră, atât ca număr cât şi ca tonaj”, au precizat sursele citate.

Citeşte şi:  România participă la apărarea a trei ŢĂRI, parteneri-cheie ai NATO

Al doilea motiv este de ordin tehnic. Peste strâmtoarea Bosfor există mai multe poduri, care unesc zona europeană de zona asiatică a Turciei. Din cauza acestor poduri, intrarea unei nave de foarte mari dimensiuni, cum este portavionul Truman, este foarte dificilă sau chiar imposibilă în Marea Neagră.

“Mai au şi alte ţări portavioane, dar nu de asemenea mărime ca ale noastre”, au explicat reprezentanţii SUA.

În opinia acestora, Rusia are dreptul să aducă un portavion în Marea Neagră, întrucât este ţară riverană şi, din acest motiv, nu este restricţionată de Convenţia de la Montreaux.

Rusia nu are însă un asemenea interes, întrucât deţine deja forţe aeriane şi navale foarte puternice în Marea Neagră, mai ales în bazele din Crimeea.

Pentru a atenua supremaţia aeriană a Rusiei în zona Mării Negre, SUA utilizează câteva baze aeriene din România.

Citeşte şi:  FOTO. Ce nave de luptă GIGANT va construi CHINA, în următorii ani

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Rafila dă o veste bună pentru tratamentul cancerului: se înființează primul centru de Protonoterapie din Europa de Sud-Est

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că joi a fost demarat studiul de piaţă pentru construcţia, la Institutul Oncologic Bucureşti, a primului Centru Naţional...

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, trimis în judecată de DNA pentru cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, potrivit agerpres.ro. ''Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale...

Grupul BVB a obţinut un profit în creştere cu 68% în primele trei luni

Grupul BVB a raportat un profit net de 2,96 milioane de lei pentru primul trimestru din 2024, în creştere cu 68%, respectiv 1,2 milioane...
Ultima oră
Pe aceeași temă