12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialConcluzie alarmantă: terorismul ar putea deveni o normalitate în Europa

Concluzie alarmantă: terorismul ar putea deveni o normalitate în Europa

Toate analizele realizate de presa internațională după atentatele de la Bruxelles au aceeași concluzie: terorismul ar putea deveni o normalitate în Europa. 

Atacurile teroriste au început să se înmulțească în Europa începând cu anii 2000, iar principala explicație a experților este activitatea deficitară a agenţiilor europene de securitate, care au permis ca mii de radicalişti să călătorească în Siria şi Irak și să se întoarcă în țările europene, fără a fi înregistraţi, interogaţi sau condamnaţi. Teroriștii au profitat, de asemenea, de Tratatul Schengen, care permite libertatea de mişcare pe mare parte din continent.

Până în prezent, Europa nu are o bază de date comună cu luptătorii ISIS și agențiile de intelligence de pe continent fac foarte rar schimb de informații. 

„Nu ne-am înţeles nici măcar asupra traducerilor numelor de persoane care erau în arabă sau chirilică, aşa că atunci când cineva soseşte în Europa prin Estonia sau Danemarca, este posibil ca modul în care este înregistrată persoana să fie diferit de Franţa sau Spania”, a povestit fostul şef al serviciilor de informaţii franceze, Alain Chouet, pentru New York Times.

Pe lângă această problemă, standardele programelor de luptă împotriva radicalismului sunt foarte diferite de la o ţară la alta.

Astfel de probleme le-au permis grupărilor teroriste ca Statul Islamic să planifice cu uşurinţă atacuri, al căror scop declarat este creşterea numărului de recruţi din vest şi crearea tensiunii în interiorul Europei.

Din aceste motive, tot mai mulţi experţi cer europenilor să lupte cu extremismul radical, dar şi să înţeleagă că nu vor putea fi oprite toate atacurile.

„Indiferent ce arestări se vor face în zilele următoare, nu trebuie să considerăm că ameninţarea va lua sfârşit. Riscul unor noi atacuri va persista ani de zile, dacă nu chiar generaţii. Până la un punct, vom fi nevoiţi să ne obişnuim cu o ameninţare teroristă constantă, aşa cum au făcut şi israelinii”, a spus Peter Neumann, un cercetător specializat pe terorismul islamic, la televiziunea germană ZDF.

Europa va fi așadar forţată să accepte faptul că atacurile teroriste se vor înmulţi atât de mult încât vor deveni o obişnuinţă.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă