5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDe ce se teme preşedintele Erdogan să revină la Ankara. Guvernul turc...

De ce se teme preşedintele Erdogan să revină la Ankara. Guvernul turc continuă măsurile represive împotriva suspecţilor de legături cu tentativa de lovitură de stat

La câteva ore după începerea tentativei de puci care îl viza, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a plecat la Istanbul, fieful său politic, şi nu a mai revenit de atunci în capitala Ankara, o absenţă care ridică întrebări, relatează marţi AFP. 

Plecarea de la Ankara a şefului statului, al cărui guvern a fost zguduit de tentativa de puci, şi bombardarea unor instituţii, între care şi parlamentul, de către facţiuni militare, au fost intens comentate pe reţelele sociale. 'Preşedintele (Erdogan) se află la Istanbul de la lovitura de stat', se arată într-un mesaj postat pe Twitter. 'Nu reuşesc să înţeleg aceasta. Capitala nu este sigură?', a întrebat ironic autorul mesajului, potrivit Agerpres. 

'Capitala Turciei este Ankara', a scris un altul într-un mesaj pe Twitter. 'De ce preşedintele anunţă din Istanbul că totul se află sub control? De ce toţi aceşti soldaţi trimişi la Istanbul?', a întrebat el după anunţul potrivit căruia 1.800 membri suplimentari ai forţelor de ordine au fost desfăşuraţi în cel mai mare oraş din Turcia pentru a întări securitatea în locurile strategice. 'Preşedintele urmăreşte evoluţia situaţiei de la domiciliul său din Istanbul. Premierul şi membrii guvernului se află la Ankara', a declarat un oficial turc sub rezerva anonimatului. 

'Şeful statului petrece cea mai mare parte a week-end-urilor la Istanbul şi nu a considerat necesar să revină la Ankara deoarece premierul se află deja acolo. Situaţia se află sub control, însă cerem poporului să rămână în alertă până când toţi complicii sunt găsiţi', a adăugat el. Conform programului său, preşedintele Erdogan ar trebui să asiste miercuri la Ankara la o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională, în urma căreia va fi anunţată 'o decizie importantă'.

Ministerul turc al Educaţiei a anunţat marţi suspendarea a circa 15.200 de angajaţi bănuiţi de legături cu reţelele predicatorului islamist exilat în SUA, Fethullah Gulen, acuzat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan că este în spatele tentativei de lovitură de stat prin care o facţiune a armatei a încercat să-l înlăture de la putere, transmite agenţia EFE. De asemenea, organismul intitulat Consiliul Superior al Educaţiei a cerut demisia a 1.577 de decani ai unor facultăţi. 

Înaintea tentativei de lovitură de stat, administraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat pe Gulen că încearcă să construiască 'o structură paralelă' în armată, justiţie, mass-media şi învăţământ pentru a prelua puterea în Turcia. Tot marţi, Consiliul Suprem al Radioului şi Televiziunii din Turcia a anulat licenţele de emisie 'tuturor posturilor de radio şi televiziune care au sprijinit conspiratorii pucişti', măsură ce afectează 20 de astfel de posturi care au legături cu organizaţiile lui Fethullah Gulen. 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă