6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDe Ziua Italiei, te invit să descoperi Roma!

De Ziua Italiei, te invit să descoperi Roma!

Astăzi este Ziua Italiei, și pentru că destinul nostru ca și nație și popor este legat de Roma și fostul Imperiu Roman, m-am gândit să vă invit într-o călătorie virtuală printr-un oraș care rescrie de fiecare dată logica prezentului.

Roma e o capitală care sfidează temporalitatea, un loc unde anticul de milenii se completează firesc cu biserici din Evul Mediu, castele din perioada Renașterii și clădiri moderne din oțel și sticlă. Aici vezi copii cu smartphone-uri cum se joacă lângă Columna lui Traian și o pizzerie cochetă care îți oferă internet WiFi, cum apare după colțul unui palat din epoca Medici. Și pentru că vorbim de o zi festivă, am pregătit câteva recomandări turistice pe care le puteți vizita gratis.

 Panteonul

Panteonul este o clădire cu o vechime de peste 2.000 de ani și este și astăzi construcția cu cea mai mare cupolă din beton nearmat din lume.

 Bazilica Sfântul Petru

Bazilica San Pietro este “Meca religiei catolice”. Este cea mai mare biserică romano-catolică și face parte din statul Vatican, ironic, cel mai mic stat din lume. Fără taxă se vizitează parterul clădirii unde poți admira Pietà-ul lui Michelangelo sau altarul principal al papilor, semnat de sculptorul baroc Gian Lorenzo Bernini.

Casa del Cinema la Villa Borghese

Proiectul a fost lansat în 2001 pentru a salva un pavilion părăsit, iar filmele proiectate sunt, de obicei, italienești, dintre cele prezentate la Cannes sau Berlin.

Pisicile de la Torre Argentina

Situl arheologic Torre Argentina, descoperit în 1929, cuprinde ruinele a patru temple romane, dar și cele ale Teatrului Pompei, unde se crede că a fost asasinat Julius Caesar. Pisicile s-au instalat aici încă din anii ’30, în anii ’90 locul transformându-se într-un adăpost de pisici cu acte în regulă.

Treptele Spaniole

Vorbim de un loc plin de farmec și care prezintă cel mai lung șir de trepte din Europa, mai exact 135 ca și număr.

Piața Porta Portese

Este cea mai veche piață din Roma și aici poți găsi practic orice. Există și o legendă urbană care circulă printre italieni că aici poți găsi de la șuruburi de telefoane la motoare cu reacție.

La Bocca della Verità

Si acest loc este învelit în legendă. Se spune că era folosită pe post de detector de minciuni în antichitate, și cel care băga mâna înăuntru, dacă mințea, rămânea fără ea.

Bazilica San Clemente

Această biserică romană e unică pentru că este formată din trei biserici construite succesiv una peste alta. Bazilica actuală, ce datează din anul 1100, înconjoară o altă bazilică, ce datează din anii 300 e.n., sub care se află o clădire antică, distrusă în Marele Incendiu din anul 64 e.n.

 Fontana di Trevi

Cea mai mare și mai celebră fântână din Roma. Din pacăte, în perioada în care am fost eu se afla în renovare, dar se poate admira chiar dacă locul e încercuit și nu mai are nici apă. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă