10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDecizie SURPRINZĂTOARE luată de NATO

Decizie SURPRINZĂTOARE luată de NATO

NATO va reduce de la 16 la opt numărul avioanelor sale care supraveghează spațiul aerian al țărilor baltice cu o intensitate sporită, după declanșarea conflictului din estul Ucrainei, a declarat marți un purtător de cuvânt al Alianței, potrivit Agerpres

”Începând de la 1 septembrie, vom avea opt avioane repartizate misiunii de supraveghere a spațiului aerian. Avem 16 în prezent, dar este mai mult decât e nevoie din punct de vedere militar”, a declarat purtătorul de cuvânt Jay Janzen.

Aliații NATO au mărit de patru ori, de la patru anul trecut la 16 în prezent, numărul avioanelor care patrulează în spațiul aerian al Estoniei, Letoniei și Lituaniei, care nu posedă aparate aeriene de acest tip.

Ministrul lituanian al apărării, Juozas Olekas, a minimalizat impactul viitoarei reduceri pentru securitatea regională. ”Decizia are în vedere utilizarea rațională a resurselor”, a declarat el marți pentru AFP.

SUA au anunțat în luna iunie desfășurarea temporară de material militar greu, inclusiv tancuri, în țările baltice, precum și în Bulgaria, România și Polonia.

Rusia denunță consolidarea NATO la frontiere ca pe o provocare de genul celor din Războiul rece și în același timp își întărește propriul arsenal militar.

Republicile baltice, anexate de URSS în 1940, au redevenit independente în 1991 și s-au alăturat Uniunii Europene și NATO în 2004, notează AFP.

Cele mai citite

O rețea vietnameză de trafic de migranți, care cerea între 15.000 și 18.000 euro de migrant, a fost destructurată

O operațiune comună la care au participat autoritățile de aplicare a legii din Franța și Regatul Unit, cu sprijinul Europol, a dus la dezmembrarea...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...

Peste 200 de locuri de muncă pentru români oferite de angajatorii europeni

Agenția Municipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București (AMOFM) a transmis o veste îmbucurătoare pentru cei în căutare de oportunități de angajare, informând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă