10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDeclarație ȘOCANTĂ a unui oficial rus: Moscova "nu poate face nimic să-i...

Declarație ȘOCANTĂ a unui oficial rus: Moscova “nu poate face nimic să-i oprească” pe ruşi să lupte în Ucraina

Fostul şef al Serviciului Federal de Securitate (FSB), Nikolai Patruşev, a declarat, luni, că este imposibil ca ruşii să fie opriţi să plece să lupte în Ucraina, deoarece ei sunt ghidaţi de “emoţii”, relatează Mediafax.

Patruşev, un susţinător al unei poziţii belicoase, în prezent şeful grupului de consilieri în domeniul securităţii al preşedintelui Vladimir Putin, afirmă că războiul din regiunea Donbas este alimentat de încercările Statelor Unite de a distruge Rusia.

Citește și: Vladimir Putin, amenințări la adresa NATO: „Ne vom orienta forțele armate către teritoriile de unde vin amenințări”

“Noi nu îndemnăm oamenii să se ducă acolo şi nu-i recompensăm. Dar, într-adevăr, este imposibil să împiedicăm acest lucru”, după ce oamenii aud despre “atrocităţile” care au loc peste frontieră, afirmă el, conform AFP.

“Emoţiile intră în joc, oamenii se duc acolo şi luptă”, spune Patruşev într-un amplu interviu publicat în ediţia de luni a ziarului Kommersant.

Aproape 6.500 de persoane au fost ucise în răzbiul din Ucraina, care a început în urmă cu 15 luni, şi care a alungat peste un milion de oameni din locuinţe.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că trimite trupe naţionale în estul Ucrainei pentru a consolida forţele separatiste din regiunile Doneţk şi Lugansk, dar Moscova dezminte aceste acuzaţii.

Citește și: Rusia îşi testează NOILE ARME în regiunile separatiste din Ucraina

Uniunea Europeană (UE) a prelungit luni sancţiunile economice dure impuse Moscovei, din cauza susţinerii separatiştilor proruşi, până în ianuarie 2016.

Mobilizările de “voluntari” din Rusia nu reprezintă un secret, iar diverse organizaţii au strâns bani pentru echipament militar atât la Moscova, cât şi în ţară.

Putin prezintă criza din Ucraina drept produsul unei schimbări de regim iniţiate şi finanţate de către Statele Unite, însă Patruşev afirmă în acest interviu că adevăratul scop al americanilor este să distrugă Rusia.

“Lor nu le pasă ce se va întâmpla în Ucraina, ei doar au nevoie să exercite presiuni asupra Rusiei, asta fac Statele Unite”, apreciază el.

“Ei şi-ar dori foarte mult ca Rusia să nu existe. ca ţară”, continuă fostul şef al FSB.

“Suntem foarte bogaţi în resurse. Iar americanii cred că le avem ilegal sau pe nedrept”, mai apreciază Patruşev, adăugând că Statele Unite domină complet UE în privinţa politicii faţă de Rusia.

Sancţiunile UE au fost impuse numai din cauza “influenţei americane”, consideră el, iar Europa recunoaşte în secret anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea de către Moscova, în martie 2014, care a condus la adoptarea primei serii de sancţiuni.

“Ei înţeleg că tot ceea ce s-a întâmplat în Crimeea a fost legal”, este de părere şeful consilierilor în domeniul securităţii ai lui Putin.

“Europenii sunt mai degrabă lipsiţi de voinţă, iar americanii sunt puternici. Statele Unite vor să domine în lume”, subliniază Patruşev.

Cele mai citite

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă