12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDecret al lui Putin. Rusia va livra în Iran sisteme de rachete...

Decret al lui Putin. Rusia va livra în Iran sisteme de rachete sol-aer S-300

Preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care permite intensificarea schimburilor economice cu Iranul, inclusiv livrarea unor sisteme de rachete S-300, anunță Reuters, preluată de Mediafax.

Pe baza noului decret, Rusia își va onora contractul care prevede vânzarea către regimul de la Teheran a rachetelor sol-aer S-300, cu rază lungă de acțiune.

Contractul bilateral, în valoare de 800 milioane de dolari, a fost semnat în anul 2007. Livrarea rachetelor fusese însă blocată din anul 2010, prin decizia fostului președinte rus Medvedev, la cererea Occidentului, întrucât Iranul este o țară supusă sancțiunilor internaționale.

Decizia Rusiei privind acceptarea livrării de rachete ar putea spori tensiunea dintre statele occidentale și Rusia, notează Reuters.

Iranul va oferi Rusiei petrol

Potrivit aceluiași decret al lui Putin, Rusia va mai livra grâu şi materiale de construcţii în Iran. În schimb, Iranul va oferi Rusiei petrol.

Acordul cu Iranul a fost explicat de Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe. "În schimbul petrolului iranian, vom oferi Iranului anumite tipuri de produse. Nu este vorba de produse vizate de actualul regim de sancţiuni impuse Iranului", susține oficialul rus.

Prin acest decret, care nu înseamnă modificarea în vreun fel a sancţiunilor internaţionale, Rusia speră să facă să avanseze în relaţia cu Iranul, în dauna Occidentului, notează Reuters. Marile puteri din grupul 5+1 (Rusia, SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania) au ajuns la un acord de principiu cu guvernul de la Teheran în domeniul nuclear şi ar putea atenua regimul de sancţiuni impus Iranului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă