14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDemisii în Ungaria, după europarlamentare

Demisii în Ungaria, după europarlamentare

Liderul partidului socialist ungar MSZP Attlia Mesterhazy a demisionat joi din post, după înfrângerile suferite de formaţiunea sa în alegerile europene de la 25 mai şi în algerile parlamentare de la 6 aprilie, relatează AFP, conform Mediafax.

"MSZP a suferit înfrângeri importante în alegerile (legislative) de la 6 aprilie şi în alegerile (europene) de la 25 mai, iar eu mi-am acceptat partea de responsabilitate", a declarat Attila Mesterhazy într-o conferinţă de presă la Budapesta.

El a renunţat la preşedinţia partidului şi grupului parlamentar. Numele succesorului său va fi anunţat în urma alegerilor interne din partid, în care nu va candida şi a căror organizare urmează să fie stabilită.

Mesterhazy, în vârstă de 40 de ani, a preluat conducerea partidului socialist în 2010, după înfrângerea taberei din care formaţiunea făcea parte, de către partidul conservator Fidesz al premierului populist Viktor Orban, în alegerile legislative.

În alegerile din aprilie 2014, el a condus o coaliţie de centru-stânga împotriva lui Orban, dar a obţinut doar 26% din voturile exprimate, în timp ce Fidesz a obţinut un scor de 45%.

O lună şi jumătate mai târziu, MSZP a înregistrat o înfrângere istorică, obţinând un scor de aproape 11% în alegerile europene şi clasându-se pe poziţia a treia, după Fidesz şi partidul de extremă dreapta Jobbik.

Partidul socialist, care a guvernat ţara în perioada 2002-2010, a înregistrat cel mai slab scor din istoria sa electorală într-o consultare naţională, de la revenirea la democraţie în 1990 şi de la primele alegeri organizate la un an după căderea comunismului.

Cele mai citite

World Press Photo, cea mai importantă expoziție de fotojurnalism, este expusă la București

Cea de-a 67-a ediție a World Press Photo, cea mai importantă expoziție globală de fotojurnalism, este expusă în Piața Universității din București. Expoziția va putea...

PAOK Salonic poate fi din nou campioană! Trupa lui Răzvan Lucescu e la un meci de titlu

PAOK Salonic, formația antrenată de Răzvan Lucescu, a învins-o cu scorul de 4-1 pe Panathinaikos Atena și a trecut pe prima poziție în campionatul...

CFR dă startul programului „Trenurile Soarelui”

CFR Călători dă startul programului estival „Trenurile Soarelui”, cu zeci de garnituri ce vor lega toate regiunile țării de stațiunile de pe litoralul românesc...
Ultima oră
Pe aceeași temă