12.5 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialDepartamentul de Stat al SUA avertizează cetățenii asupra riscului de atentate în...

Departamentul de Stat al SUA avertizează cetățenii asupra riscului de atentate în Turcia

Statele Unite a avertizat cetățenii americani asupra unui risc crescut de atentate în Turcia, pe fondul unei retorici antiamericane în creștere, informează AFP, citat de Agerpres.

 

Departamentul de Stat îi avertizează pe americani cu privire la un „risc crescut de atentate” și îi invită să-și „evalueze cu atenție necesitatea de a se deplasa în Turcia în prezent”.

„În plus, recrudescența retoricii antiamericane poate determina indivizi izolați să comită acte violente împotriva cetățenilor americani”, avertizează Departamentul de Stat.

Publicarea acestui avertisment de călătorie intervine în timp ce Turcia este zguduită de un val fără precedent de atentate legate de rebeliunea kurdă și de jihadiști ai grupării Statul Islamic, notează AFP.

Un atentat revendicat de Statul Islamic într-un club de noapte din Istanbul în noaptea de Revelion s-a soldat cu 39 de morți, dintre care majoritatea străini, și zeci de răniți. SUA au ordonat în luna octombrie plecarea familiilor membrilor personalului de la Consulatul lor General din Istanbul din cauza riscului de atacuri.

De altfel, retorica antiamericană s-a accentuat în ultimele luni în Turcia în contextul tensiunilor între Ankara și Washington cu privire la milițiile kurde în Siria și la extrădarea unui predicator desemnat de Ankara drept instigatorul loviturii de stat eșuate în luna iulie.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan critică cu regularitate autoritățile americane pe care le acuză de înarmarea milițiilor kurde în nordul Siriei, calificate drept „teroriste” de Ankara.

Potrivit AFP, presa proguvernamentală, precum și oficiali turci se fac cu regularitate ecoul unor teorii ale complotului, văzând de exemplu mâna CIA în spatele loviturii de stat eșuat din 15 iulie, sau a asasinării ambasadorului rus luna trecută la Ankara.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă