16.3 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDeputaţii separatişti chinezi care au pronunţat greşit jurământul nu au voie să-şi...

Deputaţii separatişti chinezi care au pronunţat greşit jurământul nu au voie să-şi ocupe locul în parlament

Parlamentul chinez le-a interzis luni unor deputați separatiști să își ocupe locul în legislativul de la Hong Kong, după ce aceștia au pronunțat greșit în mod deliberat jurământul lor, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Într-o rară interpretare a legii fundamentale a teritorului revenit în 1997 sub jurisdicție chineză, Adunarea Populară Națională (ANP) a apreciat că în asemenea împrejurări jurământul nu mai poate fi depus încă o dată.

Un jurământ care nu respectă Constituția Hong Kong “trebuie să fie invalidat și nu poate fi depus din nou”, a decis ANP.

Consiliul Legislativ (LegCo) din Hong Kong se confruntă de trei săptămâni cu scene de haos provocat de respingerea depunerii jurământului de către cei doi separatiști, pe motiv că erau înfășurați într-un banner pe care scria că “Hong Kong nu este China”.

Yau Wai-ching și Baggio Leung, aleși în septembrie, au refuzat de asemenea să pronunțe corect cuvântul “China” și au folosit termeni peiorativi depunând jurământul, care menționează că Hong Kong este o “regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze”.

Criza constituțională și anunțul intervenției Beijingului au declanșat manifestații duminică în fosta colonie britanică, ce se bucură de un statut de autonomie în cadrul Chinei comuniste.

Duminică seară, poliția din Hong Kong a utilizat gaze lacrimogene pentru a încerca să împrăștie sutele de manifestanți care au încercat să forțeze barajul de securitate din jurul biroului de legătură chinez care face oficiul de ambasadă a Beijingului.

În cursul scenelor reamintind mobilizările masive din toamna lui 2014 care au paralizat mai multe cartiere ale orașului timp de două luni, manifestanții și-au folosit umbrelele pentru a se proteja de gaze, unii aruncând apă și sticle de plastic în direcția forțelor de ordine în ținută de luptă.

“Hong Kong independent” au scandat unii manifestanți echipați cu ochelari și măști de protecție, care ulterior au blocat o importantă intersecție din vecinătate, obligând autobuzele și tramvaiele să se oprească.

Mobilizarea a debutat la orele după-amiezii prin două marșuri simultane, în centrul orașului și în vecinătatea biroului de legătură, apoi la vest. La primul au fost prezente 13.000 de persoane, iar la cel de-al doilea 4.000, potrivit organizatorilor.

Cele mai citite

A fost găsită fetița dispărută la Iași. Alazaroaie Riana Danielle a plecat de la școală, dar nu mai ajunsese acasă

ALAZAROAIE RIANA DANIELLE are 10 ani și fusese văzută ultima dată purtând uniforma școlară. La momentul dispariției, ea se afla pe raza municipiului Iași,...

Comisar acuzat de relații sexuale cu o minoră de 13 ani

Un scandal de proporții a izbucnit la Poliția de Frontieră Galați, unde comisarul șef Aurel Mihail Topciu, în vârstă de 47 de ani,...

Parașutiștii și echipajul de zbor, în pericol din cauza închirierii avioanelor AN-2 scoase din uz

Un recent accident aviatic petrecut la Aerodromul Spătaru din Buzău a adus la lumină o situație îngrijorătoare în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN)....
Ultima oră
Pe aceeași temă