22.4 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăSpecialDescița: Ucraina este pregătită pentru continuarea negocierilor la Geneva

Descița: Ucraina este pregătită pentru continuarea negocierilor la Geneva

Ministrul ucrainean de Externe a declarat marţi, la Viena, că Ucraina este "întotdeauna pregătită" pentru continuarea negocierilor în cadrul unei noi reuniuni la Geneva şi pentru un dialog constructiv în interesul poporului ucrainean, relatează agenţia UNIAN, conform Mediafax.

"Dacă toate părţile, în special Rusia, ar respecta prevederile acordului încheiat la reuniunea precendentă de la Geneva, situaţia din estul Ucrainei s-ar detensiona considerabil", a subliniat ministrul.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a apreciat că o nouă conferinţă la Geneva privind Ucraina nu au "niciun sens" şi a pledat pentru lansarea unui "dialog naţional" în această ţară, informează RIA Novosti.

"O nouă rundă de negocieri în acelaşi format, fără reprezentanţi ai opoziţiei regimului actual, nu are niciun sens. Desigur, am putea discuta în continuu despre aceleaşi subiecte, despre ce trebuie de făcut şi la ce am ajuns", a declarat Lavrov.

Aproape 30 de miniştri de Externe, inclusiv şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, şi ministrul ucrainean de Externe, Andrei Deşciţa, au început marţi, la Viena, noi negocieri diplomatice în speranţa evitării unui război civil în Ucraina, după ce peste 30 de persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările din oraşul separatist prorus Slaviansk.

Deşciţa a cerut marţi comunităţii internaţionale să ajute Ucraina să organizeze un scrutin prezidenţial "liber şi democratic" pe 25 mai şi să "facă tot posibilul pentru a elimina ameninţările şi provocările externe, susţinute de Rusia.

Ulterior, preşedintele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Didier Burkhalter, a propus ajungerea la un acord de încetare a focului în Ucraina în scopul desfăşurării scrutinului prezidenţial.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu critică conducerea liberală a Primăriei Constanţa: “Lipsesc cu desăvârșire”

Marcel Ciolacu, în calitate de președinte al PSD și premier, a criticat conducerea liberală a Primăriei Constanța, afirmând că performanța administrativă, investițiile și accesarea...

VIDEO. Momente de groază pentru Novak Djokovic. Tenisemnul a fost lovit în cap cu o sticlă

Novak Djokovic, în vârstă de 36 de ani și clasat pe primul loc în clasamentul ATP, a întâmpinat o situație neplăcută după ce s-a...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă