14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDetașamentul de comunicații al NATO produce revoltă în Parlamentul bulgar

Detașamentul de comunicații al NATO produce revoltă în Parlamentul bulgar

Intenția NATO de a instala un detașament de comunicații în Bulgaria a fost viu discutată, astăzi, în Parlamentul de la Sofia.

În cele din urmă, prin votul majorității, deputații au aprobat intenția NATO. Acordul va fi semnat între statul bulgar și Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE). „Modulul NATO” de comunicații și informatică va fi construit în apropierea orașului Gorna Malina (31 de kilometri nord-est de Sofia).

Potrivit agenției Novinite, disputa din Parlament a pornit de la liderul partidului naționalist ATAKA, Volen Siderov. El a cerut respingerea cererii NATO, pe motiv că detașamentul de comunicații va servi la dirijarea trupelor NATO care vor fi trimise pe teritoriul Ucrainei. Partidul ATAKA a propus ca Bulgaria să se declare țară neutră, în cazul în care NATO ar dori să trimită soldați în Ucraina.

Citește și: Un partid din Bulgaria cere referendum pentru retragerea din NATO

În replică, deputatul Georgi Bozhinov, membru al partidului de centru-dreapta GERB, a explicat că NATO nu vrea să instaleze armament în Bulgaria, ci doar computere și tehnică de transmisiuni.

NATO și Ministerul bulgar al Apărării au căzut de acord să instaleze un modul de comunicații încă din anul 2011. Aici vor lucra doi ofițeri și 55 de sergenți și soldați. Costurile necesare funcționării detașamentului vor fi împărțite între SHAPE și statul bulgar. Ministrul bulgar al Apărării, Nikolai Nencev, a declarat că batalionul de la Gorna Malina are rolul de a îmbunătăți comunicațiile dintre armatele țărilor membre NATO.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...
Ultima oră
Pe aceeași temă