10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDeținut, EXECUTAT cu substanţe inadecvate în Oklahoma

Deținut, EXECUTAT cu substanţe inadecvate în Oklahoma

Oficiali ai Departamentului de corecţie din statul american Oklahoma au folosit substanţe letale neconforme pentru a executa un deţinut condamnat la moarte, Charles Warner, în luna ianuarie, potrivit autopsiei, relatează Mediafax. 

Raportul a scos la iveală faptul că gardieni ai închisorii i-au injectat lui Warner acetat de potasiu, în condiţiile în care protocolul de stat presupune administrarea unei injecţii conţinând clorură de potasiu, care opreşte bătăile inimii. Este cel de-a treia substanţă letală folosită în procesul de execuţie, administrată după un sedativ şi o substanţă care paralizează.

Execuţia a durat 18 minute, iar Warner a denunţat faptul că a fost înţepat cu un ac de cinci ori. Când substanţele au început să pătrundă în sânge, Warner a spus: “Corpul meu arde”.

Aceea a fost prima injecţie letală administrată de la execuţia lui Clayton Lockett în aprilie 2014. Acesta din urmă a murit după 43 de minute de agonie, după ce un drog administrat intravenos nu a fost plasat corespunzător. Warner, care a fost condamnat că a violat şi a ucis o fată de 11 ani a fost programat să moară tot în luna aprilie, însă execuţia sa a fost anulată după ce martorii l-au văzut pe Lockett chinuindu-se şi gemând sub targă timp de 43 de minute înainte de a muri.

Acetatul de potasiu a fost aceeaşi substanţă livrată din greşeală ofiţerilor închisorii săptămâna trecută, la două ore înainte de ora programată pentru execuţia lui Richard Glossip. Execuţia sa a fost amânată în ultimul moment, guvernatorul statului Oklahoma, Mary Fallin, spunând că are nevoie de mai mult timp pentru a verifica dacă substanţele corespund cu normele statului. Toate procedurile de execuţie din statul Oklahoma au fost de atunci suspendate la cererea avocatului de stat, generalul Scott Pruitt, care a deschis o anchetă privind combinaţia de substanţe letale.

Papa Francisc ceruse oprirea execuţiei lui Glossip. Un arhiepiscop catolic i-a trimis guvernatorului statului Oklahoma o cerere scrisă în care o ruga să comute sentinţa, însă ea a spus că nu are autoritatea să facă acest lucru.

Robert Patton, directorul închisorii din Oklahoma, a spus săptămâna trecută, după greşeala din cazul lui Glossip, că furnizorul de substanţe letale al statului a crezut că acetatul de potasiu poate fi înlocuit cu clorura de potasiu.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă