19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDeținut eliberat de la Guantanamo după şapte luni de detenţie

Deținut eliberat de la Guantanamo după şapte luni de detenţie

Un deţinut de la Guantanamo a fost eliberat din închisoare după anularea a şapte capete de acuzare reţinute pe numele său de către justiţia britanică. Acesta a stat șapte luni în detenție, fiind acuzat de ”infracţiuni legate de terorism în Siria”.

Potrivit Mediafax, tribunalul londonez Old Bailey l-a eliberat pe Moazzam Begg, un britanic de 46 de ani audiat prin videoconferinţă de la închisoarea Belmarsh, unde s-a aflat în arest timp de şapte luni. El a fost eliberat câteva ore mai târziu din închisoarea de înaltă securitate situată la sud-est de Londra.

Procesul lui Moazzam Begg urma să înceapă luni dar poliţia a explicat că "noi informaţii" fac "nerealistă" condamnarea acestuia.

"Mi-ar fi plăcut să vorbesc de la bară dar sunt foarte mulţumit" că am fost eliberat, a declarat Moazzam Begg pentru jurnaliştii care îl aşteptau la ieşirea din închisoare, după care a criticat Guvernul britanic care, potrivit lui, "diabolizează în mod evident comunitatea musulmană".

Bărbatul era suspectat că a participat, în perioada octombrie 2012 – aprilie 2013, în Siria, la antrenamente pentru comiterea de acte teroriste şi că a finanţat organizaţii teroriste.

La jumătatea lui februarie, Moazzam Begg a scris pe blogul său că s-a deplasat de două ori în Siria în 2012 pentru a ancheta asupra unor presupuse acte de tortură comise de regimul preşedintelui Bashar al-Assad.
Întors în Marea Britanie, el spune că s-a întâlnit cu agenţi ai MI5 pentru a evoca riscurile radicalizării jihadiştilor plecaţi la lupte în Siria.

El a fost arestat în 2002 în Pakistan.

Acuzat ca fiind membru al reţelei teroriste Al-Qaida, el s-a aflat timp de trei ani în detenţie în închisoarea Bagram din Afganistan şi la Guantanamo. Moazzam Begg a fost eliberat în 2005 fără ca vreo acuzaţie să fie reţinută împotriva sa, mai scrie Mediafax.

Odată revenit în Marea Britanie, unde s-a născut, el a devenit un purtător de cuvânt al victimelor "războiului împotriva terorismului" în cadrul asociaţiei "Cage".

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

A venit nota de plată pentru incidentele din 8 martie. Sancțiuni fără precedent pentru Dinamo și UTA

Dinamo și UTA au fost amendate cu câte 100.000 de lei și vor disputa următoarele patru meciuri de pe teren propriu fără spectatori, în...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă