16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDezacord politic în provincia spaniolă Catalonia

Dezacord politic în provincia spaniolă Catalonia

Partidul Candidatura Unităţii Populare (CUP) de extremă-stânga a decis, duminică, să nu sprijine crearea unui guvern catalan condus de Artur Mas, actualul preşedinte al provinciei spaniole Cataloniei, deşi, în urmă cu două, partidele separatiste catalane conveniseră asupra unui acord, scrie Mediafax.

Ca urmarea a deciziei membrilor CUP, Artur Mas, candidat din partea coaliţiei independente Junts pel Si (Împreună da), nu va putea să fi învestit în fruntea executivului din Catalonia, informează publicaţia Le Figaro. El ar fi avut nevoie de minimum două voturi din cele zece ale deputaţilor CUP pentru a fi învestit.

Pe 23 decembrie, partidele separatiste catalane au convenit asupra unui acord preliminar privind formarea unui guvern regional, într-o nouă încercare de relansare a procesului de obţinere a independenţei provinciei spaniole Catalonia în contextul instabilităţii politice din Spania pe fondul scrutinului din 21 decembrie.

Deşi iniţial l-a criticat dur pe Artur Mas, preşedintele Cataloniei, conducerea CUP a acceptat atunci să îl susţină în cele din urmă şi să îi permită să rămână în fruntea executivului regional. Dar acordul, care a presupus măsuri economice şi un calendar pe 18 luni pentru obţinerea independenţei, nu a fost aprobat de membrii CUP. Prin urmare, noi alegeri regionale vor fi organizate în vederea formării unui guvern calatan, în luna martie, după cum se anunţase anterior.

Partidul Popular (PP) – conservator, de centru-dreapta – care încearcă să blocheze tentativele de independenţă a Cataloniei a ieşit în fruntea alegerilor parlamentare organizate pe 21 decembrie în Spania. Însă a pierdut majoritea absolută în faţa opoziţiei de stânga, fără a putea forma o coaliţie majoritară. PP a fost urmat de formaţiunea antiausteritate Podemos (stânga), cu 21,7%, şi de Partidul Socialist, cu 20,5%.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă