22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDezvăluire: Cum a transformat Beijingul recifurile din Marea Chinei de Sud în...

Dezvăluire: Cum a transformat Beijingul recifurile din Marea Chinei de Sud în baze militare

Pentru a-şi adjudeca Marea Chinei, Beijing a construit insule artificiale pe care le-a transformat în adevărate „port-avioane imposibil de scufundat”. Şi bine înarmate.

Sateliţii au arătat în mai 2015 cum China a construit insule artificiale în jurul recifurilor (dreptul internaţional interzice revendicarea lor) în Marea Chinei şi în special în jurul contestatului arhipelag Spratley. Un an şi jumătate mai târziu, potrivit imaginilor satelitare, lucrările au progresat şi armata chineză instalează de două săptămâni primele sisteme de arme pe cele şapte insule contestate, punându-şi vecinii în faţa faptului împlinit. Revendicate de China, Taiwan, Vietnam, Filipine, Malaysia sau sultanatul Brunei, aceste zone sunt de interes militar strategic, între altele fiind bogate în hidrocarburi. Potrivit CNN, China a construit un ansamblu de „port-avioane imposibil de scufundat” care permite guvernului chinez să controleze sau să interzică circulaţia maritimă în regiune.

Amiralul Harry Harris, comandantul forţelor americane în Pacific (US Pacific Command) a ţinut un discurs ferm: „Nu tolerăm ca zone maritime împărtăşite cu alţii să fie închise”. La 14 decembrie, la Lowel Institute din Sydney el a precizat că „libertatea de navigaţie este un principiu intangibil” şi trupele sale sunt „pregătite de confruntare”, dacă este necesar. Concret, în caz de conflict armat, armamentele desfăşurate în ultimele săptămâni de Beijing vor constitui o perfectă linie de apărare faţă de rachetele de croazieră lansate de marina americană sau alte tipuri, contra acestor baze aeriene cvasioperaţionale, explică Asia Maritime Transparency Initiative, think tank americane care a dezvăluit ultimele imagini satelitare din 13 decembrie.

Minciuna, o strategie „tip Putin”

Beijingul a instalat pe şapte insule artificiale arme, inclusiv sisteme anti-aeriene şi anti-rachete. Asta în pofida declaraţiilor făcute de liderii chinezi că Beijingul nu are intenţia militarizării insulelor aflate pe ruta comercială strategică unde teritoriul este revendicat de mai multe state. Beijing chiar a declarat joia trecută că ceea ce a construit pe insulele artificiale şi recifuri este pentru scopuri civile. Numai că sateliţii dezvăluie altă realitate.

Micul arhipelag Spratley este în centrul tensiunilor. Revendicat de China, Taiwan, Vietnam, Filipine. Malysia şi sultanatul Brunei, aceste zone ar putea fi bogate în hidrocarburi. Fiecare întreţine mici garnizoane pe aceste insule coraliene ceea ce dă loc la situaţii apropiate de acte de război când nave militare rivale se încrucişează şi se amestecă ordinele reciproce de părăsire a zonei considerată ca fiind apele lor teritoriale.

Până acum câteva săptămâni părea instalat un fel de echilibru dar potrivit lui David Shear, secretar adjunct în departamentul american al Apărării, însărcinat cu zona Asia-Pacific, „recentele evoluţii sugerează schimbări tulburătoare în acest stau quo”. Echilibrul regiunii este ameninţat şi asta ar putea duce spre un conflict armat la scară largă, implicând nu numai ţările care revendică dar şi aliaţii lor în lume şi, desigur SUA.

Cele mai citite

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, crede că oxigenul este un gaz inflamabil. Nicușor Dan, primarul Capitalei, îl crede

Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, politician foarte cunoscut în cadrul USR, susține că oxigenul este un gaz inflamabil. Inclusiv în prospectele unor produse tip...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

VIDEO. “Țeapa” luată de Cristina Cioran. Cum a pierdut 100.000 de euro

Cristina Cioran, actriță și vedetă TV, a dezvăluit recent o experiență financiară dureroasă, în care a pierdut toți banii pe care îi economisise pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă