9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDinastia Kim se clatină?

Dinastia Kim se clatină?

 

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a dispărut din viaţa publică de peste o lună şi numeroasele întrebări au rămas fără răspuns clar din partea Phenianului, lăsând în schimb cale liberă zvonurilor privind o posibilă revoluţie de palat. Kim Jong-un ar fi bolnav, spun unele surse, altele susţinând că se află în arest la domiciliu. De mai multă vreme există speculaţii privind o luptă pentru putere la vârful puterii de la Phenian între Kim Jong-un şi puternicii generali din armată.

Experţii arată că dacă fiul lui Kim Jong Il nu apare curând în public, speculaţiile se vor intensifica asupra stării sale de sănătate şi capacităţii de a deţine puterea în această ţară secretă, un imperiu comunist închis lumii. Curtis Melvin, cercetător la Institutul SUA-Coreea de la Johns Hopkins School Advanced International Studies din Washington declară că „Dacă nu se prezintă în public, va alimenta speculaţiile că tânărul lider nord-coreean a cunoscut momente dificile, într-un mod sau altul” şi „cu cât rămâne mai mult timp în afara vederii publicului, cu atât incertitudinile vor creşte în ce îl priveşte şi a statutului regimului său”. Remko Breuker, profesor de studii coreene la Universitatea din Leiden, Olanda, a declarat la ABC News că dictatorul ar fi fost plasat în locuinţă supravegheată. „Nu ştim unde este sau ce se petrece. Nu ştim dacă este la spital sau dacă a fost arestat la domiciliu”.

Apariţia în Coreea de Sud a trei înalţi oficiali nord-coreeni la ceremonia de închidere a Jocurilor asiatice a provocat emoţie dar şi consternare, când s-a aflat că unul dintre ei era Hwang Pyong-faire.

El este membru în Departamentul de Organizare de Orientare (OGD), un grup secret, şi exercită o putere imensă în ţară, analiştii susţinând că reprezintă o putere rivală cu cea a tânărului lider, Kim Jong-un.

Absenţa acestuia la defilarea de la Phenian pentru victoria atleţilor nord-coreeni reveniţi de la Jocurile asiatice nu a făcut decât să alimenteze speculaţiile. Kim Jong-un nu a mai fost văzut în public din 3 septembrie, lipsind de la evenimente marcante, foarte mediatizate, inclusiv de la o sesiune a Adunării populare supreme din 25 septembrie, iar în 8 octombrie a lipsit de la o reuniune prilejuită de aniversarea alegerii lui Kim Jong-il ca secretar general al partidului comunist, la putere.

Hwang, puterea ocultă

Recunoaşterea formală la televiziune că liderul nord-coreean suferă de gută nu a făcut nimic pentru atenuarea zvonurilor potrivit cărora el a fost victima unei lovituri de palat. Speculaţia provine de la un fost responsabil nord-coreean de rang înalt, fugit din ţară, Jang Jin-sung, potrivit căruia OGD a preluat controlul, lăsându-l pe Kim ca figurant. Situl Vice News preciza zilele trecute că Jang Jin-sung, fost membru al maşinii de propagandă, responsabil cu contra-spionajul şi poet personal al lui Kim Jong-Il, afirmase în septembrie că statul nord-coreean era „în mijlocul unui război civil”. Jang a fost înlăturat pentru declaraţia că membrii OGD au încetat să asculte ordinele lui Kim Jong-un şi el a precizat că acest grup a preluat efectiv controlul ţării având ca scop controlul asupra bogăţiilor şi al comerţului exterior.

„Nu este un război civil conştient, ci este vorba despre două forţe incompatibile aflate în joc”. Presupusa lovitură de stat ar fi debutat anul trecut, şi Kim Jong-un era un lider marionetă în timp ce responsabilii OGD, inclusiv Hwang, trăgeau sforile. Totul s-a declanşat, mai precizează Jang, odată cu execuţia în decembrie a lui Jang Sung-taek, unchiul liderului de la Phenian, care era un rival politic al grupului OGD. Executarea lui, însoţită de un lanţ de insulte îngrozitoare, a permis altui grup de miniştri să se grupeze în jurul lui Kim Jong-un. Potrivit New Focus International, OGD a exercitat un control virtual asupra Coreii de Nord încă de la crearea acestui minister la debutul anilor 1990. Jang a declarat la CNN că „deţinătorii puterii în Coreea de Nord sunt cei din OGD” iar „Hwang Pyong-il este prim director-adjunct pentru afaceri militare în alte ministere şi îşi exercită puterea şi influenţa în culise, evitând voit mesajele publice”.

Pentru numeroşi comentatori, apariţia lui Hwang la închiderea Jocurilor asiatice a fost suficientă pentru a furniza o dovadă a căderii lui Kim Jong-un, datorită vechimii lui Hwang în sistem şi a incredibilului său voiaj în sud. Nici una din cele două funcţii ale lui Hwang – director al departamentului politic general al Armatei populare şi de vicepreşedinte al Comisiei pentru apărare naţională – nu are de a face cu sportul. Hwang a explicat că liderul nord-coreean este bolnav şi în tratament medical.

Coreea de Nord este o dictatură ereditară, puterea fiind centrată pe familia Kim. Sora lui Kim Jong-un, Kim Jong Yo este cunoscută ca având un rol oficial în cadrul partidului aflat la putere şi se speculează că în prezent ea ar fi cea care conduce ţara şi ia decizii în absenţa şefului statului. Fratele lui, Kim Jong Chol nu este cunoscut publicului.   

Cele mai citite

Iohannis, primit de omologul sud-coreean

Preşedintele Klaus Iohannis a fost primit, astăzi, de omologul sud-coreean, Yoon Suk-yeol, la Palatul prezidenţial.Şeful statului român efectuează de luni până mâine o vizită...

PSD va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei

PSD va valida candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei în forurile statutare, conform declarațiilor liderului partidului, premierul Marcel Ciolacu, făcute marți. Ciolacu și Firea...

Pericol de inundații în mai multe județe din România! Hidrologii au emis cod galben și portocaliu

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţa râuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă