21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDiplomat german, mediatorul OSCE pentru Ucraina

Diplomat german, mediatorul OSCE pentru Ucraina

Wolfgang Ischinger, un diplomat german experimentat, va fi mediator al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în cadrul unei încercări de stabilire a unui dialog între diversele părţi implicate în criza din Ucraina, a anunţat luni preşedintele OSCE, Didier Burkhalter (președinte al Elveției, țară ce deține în prezent șefia organizației europene – n. red.), citat de AFP, preluată de Mediafax.

Guvernul ucrainean a acceptat propunerea la discuţiile dintre reprezentanţi ai puterii, ai Parlamentului şi regiunilor, în special din estul Ucrainei, a declarat Burkhalter într-o reuniune cu miniştrii de Externe ai statelor membre UE, la Bruxelles.

Ischinger este un expert recunoscut în domeniul relaţiilor internaţionale, în urma unei lungi cariere de ambasador al Germaniei în Statele Unite şi Marea Britanie. El a participat la negocierile cu privire la Bosnia, la Dayton, şi cu privire la extinderea NATO în Europa de Est. El prezidează Conferinţa de la Munchen pentru Securitate, la care participă anual lideri politici şi militari din întreaga lume.

Burkhalter a prezentat miniştrilor UE "foaia de prcurs" iniţiată săptămâna trecută de către OSCE, în încercarea de a găsi o soluţie politică şi paşnică la criza din Ucraina. "Ne aflăm într-un moment crucial în această criză. Este urgent necesar să se treacă de la o logică a escaladării la o logică a cooperării şi este necesar ca acest lucru să se facă acum", a avertizat el.

Preşedintele elveţian în exerciţiu al OSCE a apreciat că referendumul organizat duminică în fiefurile separatiste din estul Ucrainei este "incompatibil cu Constituţia ucraineană şi, astfel, ilegal". "Este necesar să fie evitate astfel de acte de provocare", a subliniat el.

Cu scopul de a favoriza buna desfăşurare a alegerilor prezidenţiale de la 25 mai, OSCE va mobiliza "una dintre cele mai mari misiuni de observare din istoria sa", potrivit lui Burkhalter. Celor 100 de observatori deja aflaţi la faţa locului li se vor alătura alţi 900, "cu puţin (timp) înainte de scrutin", a anunţat el.

Burkhalter a îndemnat statele membre UE să participe şi mai mult, cu experţi şi mijloace financiare, la misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa.

Cele mai citite

Erdogan a grațiat șapte generali închiși pentru puciul din 1997 din Turcia

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a graţiat şapte generali aflaţi în detenţie pentru rolul lor în puciul din 1997 împotriva primului guvern islamist din...

Evenimente de Noaptea Muzeelor

Evenimentul Noaptea Muzeelor, aflat la a XX-a ediţie, se va desfăşura în România pe tot parcursul zilei de astăzi.La eveniment şi-au anunţat participarea muzee,...

Polonia investește în securizarea şi întărirea frontierei estice. “Am luat decizia de a investi 10 miliarde de zloţi”

Prim-ministrul Donald Tusk a anunțat sâmbătă că Polonia va aloca peste 2 miliarde de euro pentru consolidarea și securizarea frontierei sale estice, aceasta fiind...
Ultima oră
Pe aceeași temă