20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialDiplomatul Julian King ar putea fi ales în funcția de comisar pentru...

Diplomatul Julian King ar putea fi ales în funcția de comisar pentru securitate

Britanicul Julian King ar putea să îl înlocuiască pe Jonathan Hill în funcția de comisar pentru securitate însărcinat cu lupta împotriva terorismului și a crimei organizate. Numirea a fost făcută de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.

„Președintele Juncker și-a anunțat intenția de a-i atribui portofoliul securității Uniunii lui Julian King”, fostul ambasador britanic la Paris, se anunță într-un comunicat.

Fostul premier David Cameron l-a nominalizat pe Julian King ca reprezentant al Marii Britanii în Comisia Europeană pentru a-l înlocui pe Jonathan Hill, care demisionase după ce britanicii au votat în favoarea Brexit în 23 iunie.

Portofoliul lui King va include un răspuns european în lupta împotriva terorismului, a criminalității organizate și a criminalității informatice, potrivit Comisiei. Potrivit Reuters, numirea lui King mai trebuie să fie aprobată de către Parlamentul European.

Potrivit art. 246, subparagraful 2 din Tratatul privind funcționarea UE, noul comisar de naționalitate britanică este numit de către Consiliul UE, de comun acord cu președintele Comisiei, după consultarea Parlamentului European. Potrivit unui comunicat al CE, președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va trimite în cursul zilei de 2 august 2016 o scrisoare președintelui Parlamentului European (PE), Martin Schulz, prin care îl informează de intenția de a-i aloca britanicului Julian King portofoliul de comisar pentru securitate. Această scrisoare este, de asemenea, trimisă în copie și premierului slovac, Robert Fico, care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE.

Din momentul în care Consiliul UE consultă formal PE, Sir Julian King va avea statutul de comisar-desemnat. Înainte de numirea sa de către Consiliu, de comun acord cu președintele Comisiei, comisarul propus nu va putea lua parte la reuniunile comisiei.

Cine este Julian King

Diplomatul Sir Julian Beresford King s-a născut la 22 august 1964. A absolvit studii de Filosofie și Teologie la St Peter’s College, Oxford și a absolvit Școala Națională de Administrație (ENA — Ecole Nationale d’Administration) din Paris.

Are o vastă experiență în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit (Foreign and Commonwealth Office — FCO): a lucrat în cadrul FCO pe probleme privind America Latină și Europa de Vest (1985-1987); în cadrul FCO pe probleme NATO și de apărare europeană (1990-1994); la sub-secretariatul permanent de stat al FCO (1994-1998), potrivit www.gov.uk.

A fost, de asemenea, reprezentant permanent al Regatului Unit la Bruxelles (1998-2003), reprezentant permanent al Regatului Unit în cadrul Politicii Europene de Securitate Comună (PESC) la Bruxelles (2004-2008).

Din 2008 până în 2009 a lucrat în cadrul Comisiei Europene, fiind adjunctul comisarului european pentru Comerț, Catherine Ashton.

A mai fost ambasador al Regatului Unit în Irlanda (2009-2011) și director general în cadrul Ministerului de Externe, Biroul din Irlanda de Nord (nov. 2011-iun. 2014).

A fost numit director general pe probleme economice și consulare, în cadrul Ministerului de Externe al Regatului Unit (iun. 2014-2016).

A devenit ambasador britanic la Paris, începând cu 1 februarie 2016.

Deține distincția de Companion of the Order of St Michael and St George (CMG, 2006) și a primit titlul de Knight Commander of the Royal Victorian Order. (KCVO, 2011), www.gov.uk.

Cele mai citite

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează miercuri, 22 mai 2024, începând cu ora 9:30, a VI-a ediție a Conferinței FOCUS...

Evenimentul va reuni în Aula Carol I a Palatului CCIB (Str. Ion Ghica nr. 4) reprezentanți ai comunității de afaceri a Capitalei, precum și...

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...

Explicația echipei lui Nicușor Dan, după ce RL a arătat că primarul ascunde problemele din Centrul Istoric, în clipurile sale electorale

După ce ROMÂNIA LIBERĂ a arătat cum primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, își filmează clipuri electorale inclusiv în Centrul Istoric al Bucureștiului, eliminând...
Ultima oră
Pe aceeași temă