21.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDisensiuni între talibani. Liderul actual al grupării, contestat de o facțiune disidentă

Disensiuni între talibani. Liderul actual al grupării, contestat de o facțiune disidentă

Un grup disident al talibanilor afgani şi-a ales liderul, care îl va provoca pe noul șef al grupului militant, au spus, luni, doi comandanţi insurgenţi, citaţi de agenţia Reuters, conform Mediafax

Talibanii, care luptă să înlăture forţele străine şi Administraţia susţinută de SUA din Afganistan, au ajuns într-o situaţie dezorganizată în luna iulie, când a fost anunţată moartea liderului lor, mollahul Mohammad Omar.

Adjunctul lui Omar, mollahul Akhtar Mohammad Mansour, a preluat atribuţiile dar a atras nemulţumiri, iar unii analişti au atribuit atacurile talibanilor din ultimele luni unei încercări a lui Mansour de a-şi fonda reputaţia de lider şi de a-şi marca autoritatea asupra grupului.

Un comandant din cadrul grupului disident a transmis că mollahul Mohammad Rasool Akhund a fost ales lider şi că acest grup nu va lupta cu Mansour, dar că se va concentra pe vechii inamici.

“Noi ne-am ales propriul lider pentru a-i conduce pe mujahedini împotriva forţelor străine conduse de SUA şi împotriva Administraţiei”, a spus comandantul insurgent.

Un alt comandant militant a spus că Akhund este un veteran taliban. “El se numără printre vechii lideri talibani. A petrecut zece ani cu mollahul Omar şi este unul dintre oamenii lui de încredere”, a spus el.

Grupul disident are mai puţine resurse şi mai puţini luptători decât grupul lui Mansour, însă ar putea deveni un punct de întâlnire pentru talibanii dezafectaţi, dintre care unii se opun negocierilor cu Guvernul.

Nu este clar dacă grupul disident s-ar putea asocia cu alţi militanţi care s-au separat de gruparea principală a talibanilor şi care au jurat credinţă organizaţiei Stat Islamic după aflarea veştii privind moartea lui Omar.

Akhund, în vârstă de 50 de ani, este un fost guvernator taliban, însă nu este un cleric islamic.

Mulţi comandanţi care îl susţin sunt furioşi că Mansour a ascuns moartea lui Omar timp de doi ani şi a continuat să emită declaraţii în numele lui. Mansour a spus că acţiunea sa a fost necesară pentru a păstra unitatea insurgenţei.

Cele mai citite

Oamenii legii au descoperit aproximativ 6.000 de litri de motorină în urma unor percheziții domiciliare

La data de 17 mai 2024, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice al Inspectoratului de Poliție Județean Suceava, sub coordonarea procurorilor...

CS Dinamo a făcut eventul! „Dulăii” au câștigat Cupa României după o finală cu CSM Constanța

Formația de handbal masculin CS Dinamo Bucureşti a cucerit Cupa României, după s-a impus cu 23-19 în finala disputată contra celor de la CSM...

Declarația unică 2024: Schimbări în taxarea veniturilor extrasalariale

Veniturile din activități independente trebuie declarate până pe 27 în Declarația unică 2024. Cei care completează formularul, pot dona până la 3,5% din impozitul...
Ultima oră
Pe aceeași temă