14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDispariţia unui ziarist chinez provoacă îngrijorare unor ONG-uri care critică Beijingul

Dispariţia unui ziarist chinez provoacă îngrijorare unor ONG-uri care critică Beijingul

Mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autorităţile chineze de dispariţia, de marţi, a unui jurnalist chinez din Beijing, pe care o leagă de o scrisoare în care se cerea demisia preşedintelui Xi Jinping, relatează sâmbătă AFP, citată de Agerpres

Jia Jia, jurnalist independent, nu a mai fost văzut de marţi, a declarat avocatul său Yan Xin pentru AFP. Potrivit soţiei sale, el ”a dispărut din 15 martie”, a spus el. 

Organizaţia Amnesty International a declarat că unul dintre prietenii apropiaţi ai ziaristului a spus că acesta a dispărut la scurt timp după ce trecut prin vama aeroportului din Beijing în timp ce se pregătea să se îmbarce pentru un zbor spre Hong Kong, unde urma să participe la un seminar universitar pe care ar fi trebuit sa-l susţină joi. 

Jia nu s-a prezentat joi pentru acest seminar, a declarat pentru AFP City University din Hong Kong. 

“Suntem foarte îngrijoraţi în legătură cu dispariţia jurnalistului chinez Jia Jia”, a declarat Bob Dietz, coordonator de program pentru Asia al Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ). “Dacă el este reţinut de poliţie, autorităţile trebuie să spună unde îl reţin şi de ce. Dacă altcineva ştie unde se află, atunci aceste persoane să vorbească pentru a clarifica acest mister”. 

Directoarea organizaţiei Human Rights Watch pentru China, Sophie Richardson, a reacţionat împotriva acestei dispariţii misterioase, într-o postare pe contul său de Twitter: “#Chine dispariţie jurnalist – nu mai este suficientă ştergerea criticilor, acum sunt şterşi şi autorii lor”. 

Amnesty şi CPJ au legat dispariţia lui Jia de publicarea în această lună pe site-ul Wujie News a unei scrisori deschise în care se cerea demisia lui Xi. Scrisoarea, care a fost retrasă rapid de pe site, era semnată de “Membrii Partidului Comunist Loial”. 

Avocatul lui Jia a estimat, totuşi, că dispariţia ziaristului poate să nu aibă legătură cu această scrisoare. 

De la sosirea lui Xi la putere, Partidul Comunist Chinez a sporit presiunea asupra societăţii civile, arestând sau interogând peste 200 de avocaţi şi activişti pentru drepturile omului, scrie AFP. 

China se află sub tirul criticilor apărătorilor drepturilor omului, care au denunţat “tacticile de intimidare” ale |Beijingului în cazul dispariţiei anul trecut a cinci vânzători de carte ai editurii Mighty Current din Hong Kong, cunoscută pentru publicarea de lucrări critice la adresa Beijingului. Cei cinci bărbaţi au reapărut după difuzarea unor “confesiuni” difuzate la TV.

Cele mai citite

WC-urile din curțile școlilor vor fi secții de votare, ca tot alegătorul să găsească o utilitate buletinului de vot

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru a elimina preconcepțiile conform cărora toaletele din curțile unităților de învățământ preuniversitar fără canalizare nu sunt bune de nimic, Guvernul...

Corvinul Hunedoara a intrat în istorie cu prima Cupă a României câștigată

Corvinul Hunedoara şi Oţelul Galaţi au disputat finalei Cupei României la fotbal, miercuri seara, pe Stadionul Municipal din Sibiu. După un meci disputat care...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic

Rusia a plasat România pe un fel de "listă neagră", aceea a țărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicând precis și ce fel de...
Ultima oră
Pe aceeași temă