12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialDisputa FBI - Apple pornită de la deblocarea unui telefon mobil se...

Disputa FBI – Apple pornită de la deblocarea unui telefon mobil se extinde în întreaga societate americană

Disputa între FBI și compania Apple, care a pornit de la deblocarea unui telefon mobil, s-a extins în întreaga societate americană. 

Unii cetățeni sunt de partea companiei Apple și consideră că utilizatorii unui iPhone au dreptul la confidențialitate prin blocarea telefonului cu un cod unic, în timp ce alții cred că anchetele legitime ale poliţiei ar trebui să prevaleze, iar compania să ajute FBI să deblocheze telefonul, fără a avea permisiunea utilizatorilor.

Directorul Poliţiei Federale Americane (FBI), James Comey, a apărat, marţi, în faţa unei comisii parlamentare, poziţia FBI care cere ajutorul companiei Apple pentru deblocarea unui iPhone. Telefonul a aparţinut unuia dintre atacatorii de la San Bernardino, relatează Agerpres.


Comey şi-a exprimat regretul că activitatea anchetatorilor poate fi împiedicată de ‘zone unde chiar mandate ale justiţiei nu se aplică’ şi care rămân astfel inaccesibile pentru poliţie. 

Această audiere parlamentară a avut loc în contextul în care Apple refuză să pună în aplicare un ordin judecătoresc care îi cere să ajute FBI să aibă acces la conţinutul unui iPhone utilizat de unul dintre autorii atentatului din San Bernardino (California), care s-a soldat cu 14 morţi la începutul lunii decembrie. 
 

‘Este datoria noastră să informăm cetăţenii americani că instrumentele pe care le folosim pentru a-i proteja devin mai puţin eficiente”, a spus James Comey. “În cazul în care există zone în viaţa americanilor care rămân inaccesibile chiar şi cu mandate legale, ce înseamnă aceasta? Care sunt costurile? “, a întrebat el. 

Directorul FBI a fost de acord cu faptul că dacă Apple ajută la deblocarea unui iPhone, al cărui cod este deţinut în mod normal numai de utilizator, aceasta ar putea crea un precedent.

„Aceasta ar putea crea un precedent, dar aşa este modul în care funcţionează legea. Dacă sunt aparate care rămân inaccessible, ‘atunci vorbim de o lume pe care nu am văzut-o niciodată în SUA, iar aceasta ar avea grave consecinţe pentru securitatea publică”, a explicat directorul FBI. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă