12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDivorț dramatic între Marea Britanie și UE. Theresa May amenință cu lipsa...

Divorț dramatic între Marea Britanie și UE. Theresa May amenință cu lipsa unui acord. Merkel ironizează iluziile Londrei

Liderii Uniunii Europene au stabilit termenii „divorțului” de Marea Britanie într-o unitate deplină, transmițând Londrei să nu-și facă nicio iluzie că ar putea sparge Uniunea prin negocieri bilaterale.

La summit-ul de la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au căzut de acord rapid şi în unanimitate asupra liniilor directoare ale negocierilor cu Marea Britanie în privinţa retragerii acesteia din Blocul comunitar, acuzând Londra că „s-a opus în mod cinic” unor cheltuieli ale UE, cerând să fie returnate, „or negocierile ce trebuie să înceapă luna viitoare vor fi perturbate”.

Întâlnindu-se pentru prima dată de când premierul britanic, Theresa May, a anunțat numărătoarea inversă pentru Brexit, liderilor UE le-au trebuit doar câteva minute pentru a aproba cele opt pagini ale ghidului negocierilor, elaborat în prealabil de către miniștrii de Externe. Decizia unanimă a fost însoțită de aplauze. 

„Liniile directoare au fost adoptate în unanimitate. Mandatul ferm şi politic corect al celor 27 de state ale UE în privinţa negocierilor pentru Brexit este pregătit”, a declarat pe Twitter Donald Tusk, la scurt timp după începerea summit-ului blocului comunitar. Jean Claude-Juncker a postat la rândul său pe Twitter: „Unitate în acţiune”.

Michel Barnier, negociatorul pentru Brexit al UE, este aşteptat să iniţieze discuţii cu Marea Britanie în privinţa retragerii din UE în luna iunie, după alegerile parlamentare britanice. Mandatul acestuia este să asigure drepturile pentru cele trei milioane de cetățeni UE care locuiesc în Marea Britanie, să convingă Londra să plătească zeci de miliarde către Bruxelles, datorie rezultată din responsabilitățile asumate, și să nu stabilească o frontieră dură cu Irlanda, care va intra automat în cazul în care se va reunifica, cum a fost cazul Germaniei de Est, în anul 1990. Partidul republican Sinn Fein a cerut la începutul lunii martie organizarea unui referendum pentru desprinderea Irlandei de Nord de Marea Britanie şi pentru unirea cu Irlanda, în contextul în care şi Scoţia solicită un plebiscit proindependenţă, din cauza Brexit.

Barnier va lansa negocierile la 8 iunie și niciun acord comercial nu va fi luat în discuție până ce nu se vor observa „progrese semnificative” în privința punctelor-cheie aprobate la Bruxelles. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a solicitat blocului comunitar să rămână unit pe parcursul negocierilor pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. „Trebuie să rămânem uniţi, toate cele 27 de state membre ale UE. Numai atunci vom putea garanta reușita  negocierilor, iar unitatea noastră este, de asemenea, și în interesul Marii Britanii”, a afirmat Tusk.

Prioritatea numărul unu a UE este garantarea drepturilor celor trei milioane de cetăţeni ai UE ce trăiesc în Marea Britanie şi a celor peste un milion de britanici de pe continentul european, asupra cărora negiatorii speră să se ajungă la o rezoluţie până la sfârşitul lui 2017. „Avem nevoie de un răspuns serios din partea Marii Britanii”, a anunțat Tusk.
Guvernul Theresa May vrea un acord cu Uniunea Europeană post-Brexit, dar obţinerea acestuia va depinde de respectarea de către Marea Britanie a libertăţilor fundamentale comunitare – libertatea circulaţiei persoanelor, a bunurilor, a serviciilor şi a capitalului. Theresa May a semnalat că ar putea finaliza negocierile cu UE fără ajungerea la un acord.
Angela Merkel a criticat iluziile unor lideri politici britanici care cred că Regatul Unit va avea aceleaşi drepturi ca o ţară membră a Uniunii Europene şi după separarea de Blocul comunitar.

 

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă