11.5 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialDOCUMENT: Autodenunţul lui Ilan Shor, publicat pe Internet. Vlad Filat, reținut în...

DOCUMENT: Autodenunţul lui Ilan Shor, publicat pe Internet. Vlad Filat, reținut în baza spuselor lui Shor

Autodenunţul omului de afaceri Ilan Shor, în prezent primar al oraşului Orhei, a fost publicat pe Internet, potrivit Unimedia. Fostul premier moldovea, Vlad Filat, a fost reținut în baza documentului, care datează cu ziua de 13 septembrie. 

Ilan Shor a fost audiat pe 13 octombrie, de la ora 17.45 până la 20.30. La început, controversatul om de afaceri şi până acum principal suspect în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, le spune procurorilor că prima dată l-a cunoscut pe Filat la sfârşitul lui 2008, în clubul Flamingo, iar ulterior oferă detalii despre felul în care Filat i-ar fi cerut mită.

Citește și: Republica Moldova: Reglare de conturi între oligarhi, sub acoperirea anticorupţiei

În baza declaraţiilor lui Ilan Shor, liderul liberal-democrat Vlad Filat a fost acuzat de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Fostul premier moldovean a fost reţinut joi în Parlament şi escortat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA), la scurt timp după ce Legislativul a decis ridicarea imunităţii sale parlamentare, în urma acuzaţiei de implicare în fraudele de la Banca de Economii (BEM).

Procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a lui Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat.

“Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.

Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

Citește și: Premierul moldovean cere demisia șefului anticorupție

Vlad Filat a declarat în Parlament că instituţiile statului sunt acaparate, iar Procuratura Generală şi Centrul Anticorupţie sunt controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc, vicepreşedintele Partidului Democrat (PDM).

El a renunţat la conducerea Partidului Liberal Democrat (PLDM), care va fi preluată de premierul Valeriu Streleţ.

Plahotniuc a respins acuzaţiile lui Filat, dar a anunţat că se autosuspendă din PDM pe durata investigaţiei, pentru a evita pătarea imaginii partidului şi a menţine stabilitatea coaliţiei de guvernare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă