4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialDocumente SECRETE, devenite publice, dezvăluie CORUPŢIA şi lăcomia preoţilor de la VATICAN....

Documente SECRETE, devenite publice, dezvăluie CORUPŢIA şi lăcomia preoţilor de la VATICAN. Cum a reacţionat Suveranul Pontif

Două cărţi, lansate în ultimele zile, includ extrase ale unor documente secrete, care prezintă informaţii despre corupţia şi lăcomia preoţilor de la Vatican, informează AP, citată de Mediafax.

În replică, papa Francisc a declarat că furtul unor documente secrete reprezintă o “crimă”.

Papa Francisc a făcut această declaraţie duminică, după rugăciunea Angelus, în faţa credincioşilor adunaţi în Piaţa Sfântul Petru, promiţând totuşi să continue reformarea administraţiei de la Vatican.

Publicarea acestor documente secrete în două cărţi lansate pe piaţă săptămâna aceasta “a fost o faptă deplorabilă, care nu ajută”, a spus Papa în această primă intervenţie despre ultimul scandal VatiLeaks care afectează Sfântul Scaun. Cărţile “Negustori la Templu” a lui Gianluigi Nuzzi şi “Avariţia” a lui Emiliano Fittipaldi zugrăvesc proasta gestionare şi presupusa lăcomie de la Vatican şi sunt percepute ca făcând parte dintr-o amară luptă internă între reformatori şi vechea gardă.

“Această realitate tristă cu siguranţă nu mă va abate de la reforma pe care o continuăm, eu şi colaboratorii mei, cu sprijinul vostru al tuturora”, a spus Papa în aclamaţiile mulţimii.

Între alte dezvăluiri, Nuzzi scrie în “Negustori la Templu” că preţul beatificării poate atinge o jumătate de milion de dolari şi spune povestea unui monsenior care ar fi spart zidul vecinului său, un preot bolnav, pentru a-şi extinde apartamentul.

Fittipaldi afirmă, la rândul său, că o fundaţie a unui spital pentru copii a plătit 200.000 de euro pentru renovarea apartamentului numărului doi de la Vatican de la vremea respectivă, cardinalul Tarcisio Bertone, şi că aproximativ 400.000 de euro, o sumă donată de credincioşi din întreaga lume pentru ajutorarea săracilor, a fost canalizată către plata administraţiei de la Vatican.

Papa a subliniat că documentele divulgate sunt rezultatul politicii de reformare care a început şi că măsuri au fost deja luate în vederea rezolvării problemelor, “cu unele rezultate vizibile”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă