15 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialDocumentele publicate de WikiLeaks dezvăluie minuțiozitatea cu care Hillary Clinton și-a pregătit...

Documentele publicate de WikiLeaks dezvăluie minuțiozitatea cu care Hillary Clinton și-a pregătit candidatura la alegerile prezidențiale americane

Informațiile publicate, în ultimele zile, de WikiLeaks, scot la suprafață noi informații despre candidatura democratei Hillary Clinton la alegerile prezidențiale care vor avea loc în Statele Unite, în luna noiembrie, informează Agerpres.

Într-o analiză AFP se precizează că, la începutul anului 2014, o scurgere de informații în presă releva că Robby Mook era unul dintre finaliștii pentru a deveni director al eventualei campanii prezidențiale a lui Hillary Clinton. În realitate, însă, Mook (30 de ani) ar fi lucrat deja pentru candidata democrată cu peste 34 de luni înaintea scrutinuluo.

În februarie 2014, el îi scria uneia dintre prietenele lui Hillary Clinton, Cheryl Mills: „Ai dreptate cu privire la o strategie de presă pe termen lung. Avem nevoie să răspundem la acest gen de stratageme”. Cu toate acestea, Hillary Clinton ar fi întreținut „un fals suspans” cu privire la ambițiile sale politice, până în aprilie 2015, în timp ce în public susținea că nu știe dacă va candida la alegerile prezidențiale și că dorește să petreacă mai mult timp cu nepoata ei.

Astfel, informațiile publicate de WikiLeaks dezvăluie minuțiozitatea pregătirilor candidatei democrate pentru alegerile prezidențiale, astfel încât să nu mai repete greșelile din anul 2008, când candidatura sa a fost subminată de un proces decizional vag și un mesaj fluctuant.

Tabăra democrată susține că e-mailurile au fost piratate de către Rusia, cu scopul de a o pune în dificultate pe Hillary Clinton și a-l ajuta pe adversarul său, Donald Trump.

Potrivit documentelor, Robby Mook ar fi schițat, deja, la 22 martie 2014, o strategie politică. Mook susținea că că reprezintă o eroare să o portretizeze pe Clinton ca prima femeie la președinția SUA. Astfel, el i-ar fi propus candidatei să se înfățișeze ca „avocată a clasei de mijloc”, expresie reluată și un an mai târziu. 

AFP notează că agenda lui Hillary Clinton de la vremea respectivă era încărcată de discursuri renumerate și că pregătea un turneu de promovare a memoriilor sale ca secretar de stat, însă niciuna din acțiunile nu aveau caracte politic. Pe de altă parte, în aprilie 2014, Robby Mook se gândea deja la structura juridică pe care trebuia să o pună la punct pentru a plăti 20 de salariați angajați înaintea oricărui anunț oficial, potivit unei note în care preciza că acesta va include „crearea unui site, strategia media și deplasările pentru lansare”.

O lună mai târziu, Clinton și-a reunit cei mai apropiați consilieri, cărora nu le era cunoscut faptul că Robby Mook lucrează deja pentru ea. Cheryl Mills a precizat că singurii din grup care erau la curent cu acest fapt erau John Podesta și ea.

În toamna lui 2014, în timp ce Hillary Clinton testa terenul candidaților democrați la alegerile legislative, Dan Schwerin, cel care îi elaborează discursurile, a scris un document de 20 de pagini în care prezenta trei scenarii pentru a-i motiva candidatura: „punerea statului în serviciul tuturor, nu doar al câtorva bogați”, „reînnoirea visului american”, „o luptătoare la Casa Albă”.

 

Potrivit AFP, după acest moment au început să sporească recrutările. Astfel, în ianuarie 2015, Hillary Clinton avea o directoare pentru comunicare și o adjunctă la același departament – Jennifer Palmieri și Kristina Schake, provenite de la Casa Albă. Totodată, de la Departamentul de Stat a fost recrutat Nick Merril. El a scris, într-un memo, că „este timpul să se plaseze un articol cu un jurnalist cunoscut”, cu scopul de a orienta acoperirea media.

La rândul său, Robby Mook planifica o serie de mesaje pe Twitter. „Știm că reporterii vor scrie despre pregătirile campaniei, deci trebuie influențate aceste articole”, scria el.

În februarie 2015, un consilier în comunicare a informat că un prim test printre alegători nu generează deloc entuziasm, ceea ce era contrar așteptărilor echipei de imagine a lui Clinton. În ajunul lansării care a avut loc în 12 aprilie 2015, Podesta și alții au vorbit, sub rezerva anonimatului, cu jurnaliști influenți. În ziua lansării, Hillary a scris pe Twitter: „Sunt candidată la președinție. Americanii simpli au nevoie să fie apărați și voi fi avocata lor — H”, mai mai precizat AFP.

 

Cele mai citite

Rușii presează și avansează în regiunea Harkov din Ucraina

Forţele ruse au început o operaţiune ofensivă de-a lungul graniţei ruso-ucrainene din nordul regiunii Harkov şi au obţinut câştiguri tactice semnificative, conform antena3.ro. Lupte grele...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...

VIDEO. Mesajul lui Mbappe. Francezul a anunțat oficial că va părăsi PSG. “Este ultimul meu an”

După șase ani de activitate la Paris Saint-Germain, Kylian Mbappe (25 de ani) a luat decizia de a pleca. Speculațiile din presa internațională s-au...
Ultima oră
Pe aceeași temă