7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialDodon acuză SUA de ''complot'' pentru unirea Republicii Moldova cu România

Dodon acuză SUA de ”complot” pentru unirea Republicii Moldova cu România

Igor Dodon, unul din liderii proruși ai recentelor proteste antiguvernamentale din Republica Moldova, a acuzat Statele Unite că  insistă cu ”un scenariu teribil” privind unirea Republicii Moldova cu România, conform Radio Europa Liberă, citat de Agerpres. Președintele Partidului Socialist a mai cerut și ca mica Moldovă să se întoarcă ”acasă” în URSS, prin aderarea sa la Uniunea Economică Eurasiatică, condusă de Rusia. 

Într-un interviu în cotidianul rusesc Komsomolskaia Pravda din 3 februarie, Dodon a afirmat că autorităţile din Republica Moldova au ” ‘mână liberă’ din Vest pentru a recurge la forţă” în eforturile lor de a menţine controlul. 

Dodon a adăugat că, în pofida ”vrajbei şi a unei dorinţi arzătoare de a da jos guvernul”, el şi liderii de la Partidul Nostru (prorus) şi Platforma civică ‘Demnitate şi Adevăr’ (proeuropeană), care au condus protestele publice, nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună. 

Igor Dodon a sugerat că tabăra prorusă a protestelor pledează pentru răbdare, pentru a evita provocările, în timp ce partenerii lor proeuropeni sunt mai nerăbdători să forţeze schimbarea. ”Nimeni nu doreşte sânge, dar timpul trece”, a declarat Dodon pentru Komsomolskaia Pravda. 

Liderul socialist a acuzat SUA şi România, aliatul lor din NATO, de aţâţare a crizei politice cu care se confruntă Republica Moldova, una dintre cele mai sărace state din Europa. ”De ce să investeşti bani în mica Moldovă, de ce să te implici în rezolvarea problemelor ei şi s-o salvezi de la foamete ?”, se întreabă retoric Dodon, adăugând: ”Acum, americanii au un alt proiect, mult mai terifiant, numit ‘Unirea 2018’ – ‘Romanian for Unification 2018’ -, alipirea Moldovei la România pentru a marca centenarul Marii Uniri din 1918”. 

URSS a încorporat fosta provincie românească Basarabia în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, transformând cea mai mare parte a teritoriului ei în ‘Republica Sovietică Socialistă Moldovenească’, dar şi cedând o parte din ea Ucrainei sovietice. Atât Republica Moldova, cât şi Ucraina au devenit independente în 1991. 

Subiectul referitor la unire este unul cu o încărcătură emoţională între cele două state, care au o istorie şi o limbă comune. Dodon a avertizat că unirea Republicii Moldova cu România va declanşa un conflict regional poziţionând, de o parte, trupele româneşti şi ucrainene şi, de cealaltă, trupele ruseşti, staţionate în prezent în regiunea separatistă transnistreană a Republicii Moldova. 

”Aceasta este ceea ce speră Statele Unite”, a afirmat Dodon, care a adăugat că o astfel de ”tragedie” va extinde conflictul în Uniunea Europeană, cu care Republica Moldova a semnat un acord de asociere în 2014, spre disperarea Moscovei. 

În opinia lui Igor Dodon, singura cale de întoarcere către ”vremurile de basm” ale prosperităţii sovietice este prin intermediul Uniunii Economice Eurasiatice, din care fac parte Belarus, Armenia, Kârgâzstan, Kazahstan şi, desigur, Rusia. ”Vrem să ne întoarcem acasă. Înapoi în URSS”, a conchis liderul socialist.

Cele mai citite

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...
Ultima oră
Pe aceeași temă