13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDoha: reuniunea ţărilor producătoare de petrol, încheiată cu un eşec

Doha: reuniunea ţărilor producătoare de petrol, încheiată cu un eşec

Negocierile de la Doha dintre marile ţări producătoare de petrol pentru a limita producţia de ţiţei s-au încheiat duminică fără vreun acord, a informat ministrul energiei din Qatar, citat de AFP, potrivit Agerpres. 

La finalul a şase ore de tratative, Mohammed bin Saleh Al-Sada a declarat că statele respective, membre şi nonmembre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), au nevoie de "mai mult timp". El a adăugat că nu a fost stabilită nicio dată pentru o nouă reuniune. 

Anterior, miniştri prezenţi la discuţii au declarat că sprijină un proiect de acord care prevedea îngheţarea până în octombrie a producţiei de ţiţei la nivelul din ianuarie, pentru a stabiliza piaţa şi a susţine preţurile, afectate de o supraabundenţă a ofertei. Divergenţele dintre Iran şi Arabia Saudită, cei doi mari rivali din Orientul Mijlociu, au izbucnit chiar înainte de începerea reuniunii de la Doha. 

Într-un interviu publicat sâmbătă de agenţia de presă Bloomberg, vice-prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a afirmat că regatul saudit îşi va îngheţa producţia de petrol numai dacă Iranul va face acelaşi lucru. Duminică, Iranul a făcut cunoscut că nu participă la reuniunea de la Doha. 

"Reuniunea de la Doha este pentru cei care vor să participe la un plan de îngheţare a producţiei", a declarat ministrul iranian al petrolului, Bijan Namdar Zangeneh. "În măsura în care nu este prevăzut ca Iranul să semneze planul respectiv, prezenţa unui reprezentant al Iranului la această reuniune nu este necesară", a adăugat el. "Iranul nu va renunţa în niciun fel la cota sa de istorică de producţie", a subliniat cu tărie Bijan Namdar Zangeneh, referindu-se la nivelul producţiei şi exportului dinainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale împotriva Republicii Islamice.

Cele mai citite

Guvernul ia noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura

Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura, premierul Marcel Ciolacu anunţând că va fi prelungită cu două luni, până la 31...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...
Ultima oră
Pe aceeași temă