19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDoi americani, inculpaţi pentru sprijinirea Statului Islamic

Doi americani, inculpaţi pentru sprijinirea Statului Islamic

Doi americani, au fost inculpaţi pentru sprijinirea teroriștilor Statului Islamic, a anunțat Departamentul american al Justiţiei, care precizează că unul din cei doi se află în prezent în Orientul Apropiat alături de jihadişti.

Potrivit Mediafax, Abdi Nur, în vârstă de 20 de ani, şi Abdullahi Yusuf, în vârstă de 18 ani, sunt inculpaţi pentru că "au conceput un plan de a furniza ajutor material unei organizaţii teroriste", adică organizaţia Stat Islamic (SI), o grupare extremistă care ocupă largi teritorii din Siria şi Irak, a explicat John Carlin, adjunctul secretarului Justiţiei, citat într-un comunicat.

Abdullahi Yusuf urma să compară marţi după-amiază la Minneapolis, în nordul Statelor Unite.

În schimb, Abdi Nur a plecat la 29 mai în Turcia, un punct de tranzit pentru numeroşi candidaţi la jihad, cu scopul de a ajunge ulterior în Siria. El ar fi trebuit să se întoarcă la 16 iunie în Statele Unite, "dar nu a mai făcut-o", a mai anunţat Departamentul american al Justiţiei.

Într-o declaraţie făcută sub jurământ, un agent al poliţiei federale (FBI) a dezvăluit că Abdullahi Yusuf a intrat în atenţia autorităţilor după ce a cerut în primăvară să obţină în regim de urgenţă paşaportul, cu scopul de a pleca în Turcia.

Tânărul a fost arestat la 18 mai pe aeroportul din Minneapolis în timp ce se pregătea să plece spre Istanbul, mai scrie Mediafax.

Mii de jihadişti străini, între care europeni, americani, australieni şi ruşi, s-au alăturat SI, o grupare care are propria interpretare extremistă a islamului.

Statele Unite şi o coaliţie internaţională au început pe 23 septembrie să efectueze raiduri aeriene împotriva unor poziţii jihadiste din Siria, la o lună şi jumătate de la lansarea, pe 8 august, a unor atacuri americane contra SI în Irak.

Cele mai citite

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă