16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi jurnaliști francezi reținuți în Burundi au fost eliberați

Doi jurnaliști francezi reținuți în Burundi au fost eliberați

Doi ziarişti, francezul Jean-Philippe Rémy şi britanicul Phil Moore, arestaţi joi în Burundi, în cursul unei operaţiuni a poliţiei împotriva unor infractori înarmaţi, au fost eliberaţi vineri, informează AFP, citată de Agerpres.

Cei doi jurnaliști au fost audiați de către Parchetul din Burundi, dar nu au fost inculpați, a anunţat ambasadorul Franţei la Bujumbura.

‘Ei au fost eliberaţi. Nicio acuzaţie nu a fost formulată împotriva lor’, a anunţat ambasadorul francez Gerrit Van Rossum, precizând că echipamentul profesional nu a fost primit imediat. 

Trimişi speciali ai ziarului Le Monde în Burundi, Jean-Philippe Rémy, corespondent regional pentru Africa al cotidianului francez, şi Phil Moore, fotograf independent care lucrează pentru AFP, dar şi pentru The New York Times, The Guardian sau Der Spiegel, au fost deferiţi Parchetului vineri după-amiază, după o noapte petrecută la sediul Serviciului naţional al Informaţiilor (SNR), unde au fost interogaţi. 

Potrivit presei locale, cei doi ziarişti au părăsit Palatul de Justiţie din Bujumbura la bordul unor vehicule diplomatice. Ambasadorul Franţei şi un reprezentant al guvernului britanic au fost prezenţi la Palatul de Justiţie. Potrivit Ministerului Securităţii Publice, un mortier, o armă Kalaşnikov şi pistoale au fost confiscate în cursul acestei operaţiuni a poliţiei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Revolut anticipează o creștere cu 40% a numărului angajaților, în 2024, și ajunge la 10.000 de salariați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de clienți retail la nivel global, a ajuns la 10.000 de angajați în toată lumea, iar...
Ultima oră
Pe aceeași temă