18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi lideri ai sârbilor din Bosnia au fost condamnați definitiv la 22...

Doi lideri ai sârbilor din Bosnia au fost condamnați definitiv la 22 de ani de închisoare

Tribunalul special pentru fosta Iugoslavie (TPIY) a confirmat joi pedeapsa de 22 de ani detenţie, pronunţată împotriva a doi foşti responsabili ai sârbilor bosniaci pentru rolul lor în timpul conflictului care a devastat Bosnia între anii 1992 şi 1995, relatează AFP citată de Agerpres.

Apropiaţi ai liderului lor politic Radovan Karadzic, ex-ministrul de interne al sârbilor bosniaci Mico Stanisic (62 de ani) şi fostul său subordonat Stojan Zupljanin (64 de ani) au fost recunoscuţi vinovaţi în 2013 de crime împotriva umanităţii şi crime de război pentru rolul lor în timpul războiului soldat cu circa 100.000 de morţi în Bosnia. 

‘Camera de apel revocă apelurile lui Stanisic şi Zupljanin în întregime şi confirmă condamnările lor’, a declarat judecătorul Carmel Agius. 

‘Deţinuţi în prezent în închisoarea specială a ONU, situată la Scheveningen, în suburbia oraşului Haga, cei doi sârbi rămân în detenţie la Haga, în aşteptarea finalizării aranjamentelor pentru transferul lor spre ţară, unde îşi vor executa pedeapsa’, a precizat Agius. 

Potrivit avocatului Stephane Bourgon, ‘Stanisic se simte foarte rău’ şi a comentat decizia judecătorilor: ‘Ceea ce este în această sentinţă nu corespunde adevărului’. 

Stanisic şi Zupljanin contestaseră condamnarea pronunţată la proces în primă instanţă, în timpul căruia pledaseră nevinovaţi. 

Procurorul, care a făcut şi el apel, a susţinut că ‘gravitatea crimelor comise merită o pedeapsă mai severă’. 

Cei doi bărbaţi sunt acuzaţi că au ordonat desfăşurarea forţelor de securitate care au participat, împreună cu armata sârbilor bosniaci, la atrocităţi – execuţii, violuri şi torturi – împotriva musulmanilor şi croaţilor în oraşe şi centre de detenţie din toată ţara. 

Mico Stanisic desfăşurase forţe de poliţie active, întărite de poliţişti de rezervă necalificaţi, cu scopul de a crea divizări etnice pe teren şi a stabili ‘un stat sârb pe cât de etnic posibil’. 

În calitate de ministru de interne, Mico Stanisic avea autoritatea asupra ansamblului forţelor de securitate sârbe din Bosnia. Subordonatul său era cel mai înalt responsabil al poliţiei în regiunea Krajna bosniacă, în nord-vestul Bosniei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Nicu Ștefănuță: „În sfârșit, directiva privind violența împotriva femeilor a fost adoptată”

În ultima sesiune plenară din legislatura actuală, Parlamentului European a votat primul act legislativ al UE privind violența împotriva femeilor și violența domestică, care...

Cursa pentru București. Gabriela Firea: „Am încredere în şansele mele, pentru că Bucureştiul arată mult mai rău decât acum patru ani”

Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că are încredere în şansele sale la alegeri, deoarece, după propriile spuse, Bucureştiul arată „mult...
Ultima oră
Pe aceeași temă