10.6 C
București
luni, 13 mai 2024
AcasăSpecialDoi miniștri francezi au demisionat, după ce a fost deschisă o investigație...

Doi miniștri francezi au demisionat, după ce a fost deschisă o investigație privind angajări fictive făcute de partidul Mișcarea Democrată, la Parlamentul European

Ministrul francez al Justiției, Francois Bayrou, și cel al Afacerilor Europene, Marielle de Sarnez, au demisionat, pe fondul deschiderii unei investigaţii preliminare privind angajarea fictivă de către partidul Mişcarea Democrată a unor angajaţi la Parlamentul European, informează site-ul televiziunii franceze LCI, potrivit Mediafax.

Francois Bayrou, liderul partidului francez Mişcarea Democrată, în vârstă de 66 de ani, face parte din noul guvern condus de premierul Edouard Philippe. Bayrou este un apropiat al preşedintelui Emmanuel Macron, susţinându-l pe acesta în momente cruciale ale campaniei electorale.

Francois Bayrou şi-a anunţat demisia pe fondul deschiderii unei investigaţii preliminare care îl vizează, pentru „abuz de putere şi ascundere de dovezi", privind angajarea fictivă de către partidul Mişcarea Democrată a unor angajaţi la Parlamentul European. Bayrou a respins toate acuzaţiile. Potrivit unui sondaj de opinie prezentat miercuri, 57% dintre francezi nu sunt de acord cu păstrarea lui Francois Bayrou în viitorul Guvern.

Marielle de Sarnez, în vârstă de 66 de ani, a demisionat din funcţia de ministru al Afacerilor Europene, pe fondul aceleiaşi investigaţii. Ea a anunţat că va deveni liderul grupului Mişcării Democrate în Adunarea Naţională, camera inferioară a Parlamentului francez. Din cauza aceloraşi acuzaţii, Sylvie Goulard a demisionat, marţi, din funcţia de ministru al Apărării. Fostul europarlamentar, membru al Mişcării Democrate, s-a angajat să coopereze cu autorităţile în privinţa investigaţiei. Totodată, Goulard s-a delimitat de poziţiile publice adoptate de Francois Bayrou şi Marielle de Sarnez în acest caz.

Preşedintele francez Emmanuel Macron consideră că orice ministru vizat de o anchetă, chiar şi fără să fie pus sub acuzare, nu-şi mai poate exercita funcţia şi trebuie să demisioneze. 

În Franţa este aşteptată o remaniere guvernamentală, consecinţă directă a alegerilor legislative de duminica trecută. Formaţiunile Republica în Mişcare (REM) şi Mişcarea Democrată au obţinut o majoritate confortabilă în Adunarea Naţională.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă