15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDoi poliţişti turci extrădaţi de România au fost arestaţi la sosirea pe...

Doi poliţişti turci extrădaţi de România au fost arestaţi la sosirea pe aeroportul din Istanbul

Doi ofiţeri de poliţie turci au fost arestaţi la sosirea lor la Istanbul, după ce au fost extrădaţi de Bucureşti, fiind suspectaţi că au montat dispozitive de supraveghere în biroul premierului turc în 2014, relatează Hurriyet, în ediţia electronică, scrie Mediafax.

Cei doi ar fi fugit în străinătate pentru a evita să fie interogaţi în cadrul unei operaţiuni în Turcia împotriva a ceea ce Guvernul numeşte "structura paralelă", referindu-se la adepţii clericului Fethullah Gülen din cadrul instituţiilor statului, inclusiv poliţie.

Influentul cleric musulman, care are o reţea de companii în domeniile bancar, educaţional şi media, trăieşte de 15 ani în exil, în statul american Pennsylvania. Fethullah Gülen este în conflict deschis cu Recep Tayyip Erdogan de peste un an, după ce fostul premier devenit preşedinte l-a acuzat că se află la originea unei anchete de corupţie împotriva sa. Regimul Erdogan a iniţiat o campanie care vizează companii, în special din domeniul media, care fac parte din sistemul coordonat de Fethulah Gülen.

 

Cei doi ofiţeri au fost extrădaţi de România la solicitarea Turciei, în urma unei decizii judecătoreşti din 20 martie.

Premierul turc Ahmet Davutoglu a anunţat în februarie că doi membri ai poliţiei turce au fost reţinuţi în România sub suspiciunea de implicare în supravegerea biroului lui Recep Tayyip Erdogan în perioada în care acesta era premier al Turciei.

Cei doi turci, în vârstă de 40 şi 42 de ani, au fost prinşi de poliţişti în Vama Nădlac, în timp ce încercau să iasă din ţară. Ulterior, ei au fost duşi la Parchetul Curţii de Apel Timişoara, iar procurorii au decis reţinerea lor pentru 24 de ore, după care Curtea de Apel Timişoara a decis la începutul lui februarie să emită mandate de arest provizoriu pentru o perioadă de 39 de zile pe numele celor doi, ei fiind daţi în urmărire prin Interpol.

Cetăţenii turci erau daţi în urmărire internaţională pentru infracţiuni asimilate spionajului şi interceptări ilegale, pedepsite în Turcia cu 40 de ani de închisoare.

 

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă