10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO+VIDEO. Atentatul asupra aeroportului Ataturk. CIA: Atacul poartă ”marca” Statul Islamic

FOTO+VIDEO. Atentatul asupra aeroportului Ataturk. CIA: Atacul poartă ”marca” Statul Islamic

UPDATE 22,00:  Atentatul de la Istanbul “poartă marca” ISIS și pot urma atacuri asupra SUA, a avertizat directorul CIA, John Brennan.

UPDATE 18,00:  Preşedintele american Barack Obama i-a oferit miercuri omologului său turc Recep Tayyip Erdogan ajutorul Statelor Unite în urma atentatului produs marţi seară pe aeroportul Atatürk din Istanbul, soldat cu cel puţin 41 de morţi, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Casa Albă va oferi ‘orice sprijin le poate fi de ajutor turcilor în conducerea anchetei şi luarea de măsuri pentru a întări suplimentar situaţia de securitate în ţară’, le-a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, reporterilor care îl însoţesc pe Obama la bordul aeronavei prezidenţiale Air Force One, după discuţia telefonică purtată de cei doi lideri. 

UPDATE 17,15:  132 de oameni au fost uciși în atentatele de la Istanbul și Ankara în anul 2016, informează BBC. Cel mai grav atentat a fost ultimul, cel de la Istanbul, care a produs 41 de morți.

UPDATE 16,45: Dintre cele 239 de persoane rănite în atacul de la Istanbul, 109 erau internate în spitale, miercuri după-amiază, anunță CNN.

De asemenea, au fost uciși 41 de oameni, dintre care 13 erau cetățeni străini. Acum se cunoaște exact naționalitatea acestora. Cinci erau din Arabia Saudită, doi din Irak, unul din Tunisia, unul din China, precum și câte unul din Iran, Ucraina, Iordania și Uzbekistan.

Dintre cei 13 străini uciși, trei aveau și cetățenie turcă.

UPDATE 16.19: Un comentariu apărut în ziarul pro-secularism Haberturk a criticat lipsurile autorităților, care au înlesnit atacurile teroriste: ”Masacrul de la aeroport este cea mai recentă dovadă că Turcia, care era considerată ”un paradis” de lumea întreagă acum patru-cinci ani, s-a transformat într-un iad cu motto-ul ”Război acasă, război în lume”. Agențiile de știri vorbesc despre ”eroul din cadrul forțelor de ordine” care a sărit asupra unuia dintre atentatori. Dacă a făcut asta, foarte bine! Dar toți trebuie să discutăm despre slăbirea statului, în domeniul securității și serviciilor de informații. Noi totți avem o datorie față de oamenii care au murit în masacru”. (traducere după fragmentul prezentat de BBC News)

15.45: Guvernul turc dă publicității noi informații privind atentatul: cei trei atacatori au ajuns la aeroport într-un taxi. Ei s-au aruncat în aer înainte ca forțele de ordine să îi poată prinde. Nici unul din cei trei atacatori nu a trecut prin controlul de securitate. Doi dintre ei s-au detonat în aeroport, iar al treilea, în parcare. 

CCTV a publicat noi imagini cu atentatul și a intervievat mai mulți martori. Acum, autoritățile încearcă să asambleze informațiile strânse de la martori, arată BBC. 

 

Din cei 239 de răniți, 104 sunt internați în spitale, conform CNN. 

15.39: Purtătorul de cuvânt al guvernului, Liviu Iolu, a anunţat că din datele primite de la autorităţile din Turcia, nu există cetăţeni români victime ale atentatului de pe aeroportul Ataturk.

 

15.00: Înmormântarea victimelor identificate, decedate în atac, a început, miercuri,întrucât tradiția musulmană spune că trupurile ar trebui înmormântate cât mai curând după moarte, transmite BBC News. 

Aflăm noi informații și despre modul în care s-au desfășurat atentatele: doi dintre atacatori s-au dus la terminalul internațional,în timp ce un al treilea se afla în parcare. Cu toții aveau veste cu explozibili, a declarat un oficial turc pentru CNN. De altfel, martorii au povestit că au auzit împușcături si în parcare. 

Primul-ministru turc a anunţat că miercuri, 29 iunie, a fost declarată zi de doliu naţional după atacul terorist de la Aeroportul Ataturk din Istanbul, care a avut loc marți seara, scrie Hurriyet Daily News. Steagurile vor fi coborâte în bernă la toate instituţiile oficiale din ţară şi la toate reprezentanţele Turciei din străinătate.

41 de persoane au murit, iar 239 au fost rănite, într-un atentat asupra aeroportului Ataturk, marți noapte. Dintre victime, 13 sunt străini, iar trei au dublă naționalitate. 27 de persoane au naționalitate turcă. 

Ministerul Afacerilor Externe transmite, miercuri, că aproximativ 40 de români au solicitat sprijin din partea Consulatului General al României la Istanbul, fiindu-le facilitată cazarea la hotelurile din apropierea aeroportului, însă aceştia nu au fost răniţi, cu excepţia unei persoane, care a suferit leziuni uşoare la picioare din cauza busculadei.

Toate indiciile sugerează, până acum, că gruparea jihadistă Statul Islamic se află în spatele atacului, a spus premierul. Atacatorii au venit la aeroport cu un taxi şi s-au detonat după ce s-a deschis focul asupra lor, a adăugat el.

Tot ce se cunoaște despre atentat citiți mai jos: 

FOTO + VIDEO: Atentat pe Aeroportul Ataturk din Istanbul, soldat cu 41 de morţi şi 239 de răniţi, printre care și UN ROMÂN. Primele suspiciuni: Statul Islamic. Noi informații despre identitatea victimelor

Atentat terorist pe aeroportul Ataturk. MAE: 40 de români au cerut ajutor, unul este rănit. Numerele de telefon la care puteți suna la Consulat

 

 

 

Cele mai citite

Avertisment din partea European Green Party către Parlamentul European. Ancheta “Russiagate”, despre bani oferiți unor politicieni din UE, trebuie accelerată înainte de alegerile europene

Partidul European al Verzilor (European Green Party) cere ca investigația "Russiagate", referitoare la banii pe care Rusia i-ar fi oferit unor politicieni din UE,...

Ucraina a conceput un submarin electric ce va putea lansa torpile

Inginerii ucraineni dezvoltă un nou submarin care poate lansa torpile, potrivit Kyiv Post, conform monitorulapararii.ro. Ambarcaţiunea, cunoscută sub numele de „Kronos", a fost testată cu...

ACAROM: Producția de mașini din România a crescut cu peste 7% la început de an

Producţia naţională de automobile a crescut, în primele trei luni ale acestui an, cu 7,1%, până la 152.912 de unităţi, comparativ cu acelaşi interval...
Ultima oră
Pe aceeași temă