10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump, oficial, candidat la Casa Albă

Donald Trump, oficial, candidat la Casa Albă

Mogulul imobiliar Donald Trump va reprezenta republicanii în cursa pentru Casa Albă. După două zile de dezordine, Partidul Republican l-a desemnat, oficial, ­candidat la prezidenţialele americane.

Convenţia naţională republicană a consemnat că ascensiunea altădată incredibilă a lui Donald Trump a devenit realitate. La 13 luni după lansarea unei oferte improbabilă pentru Casa Albă, Donald Trump a obţinut marţi nominalizarea Partidului Republican pentru prezidenţialele din 2016. El a reuşit să învingă 16 rivali din partid, s-a luptat cu establishmentul republican şi a provocat controverse de fiecare dată. Miliardarul va accepta formal învestitura joi.

Trecând pragul de 1.237 de voturi, Trump a devenit oficial candidatul Partidului Republican marţi seară, când delegaţii statelor s-au reunit pentru numărarea voturilor. El a câştigat fiind susţinut de 1.725 delegaţi, urmat de senatorul Ted Cruz cu 475 delegaţi, de guvernatorul din Ohio, John Kasich cu 120 şi de senatorul Marco Rubio din Florida, cu 114. Christie, Trump şi Carson au inflamat cu discursurile lor cea de a doua noapte a Convenţiei republicane.

În discursul pronunţat după ce a obţinut nominalizarea, Trump a promis că va câştiga scrutinul din noiembrie, va crea locuri de muncă, va întări armata, va salva frontierele americane şi va „restabili legea şi ordinea“ în SUA.

Personalităţile establishmentului partidului care au venit la Cleveland au defilat pe scenă pentru a binecuvânta încoronarea lui Trump. Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, şi un critic de multă vreme a retoricii divizante a lui Trump asupra raselor şi a imigraţiei, a supervizat procedura în calitate de preşedinte al Convenţiei.

„Rebelii“ au renunţat

Dacă prima zi a Convenţiei de la Cleveland s-a dovedit de coşmar, cu diviziuni între delegaţi, discursul plagiat al Melaniei, soţia lui Trump,  şi deficienţe organizatorii, a doua zi s-a derulat mai bine şi „rebelii“ anti-Trump nu au mai perturbat voturile de învestitură a lui Donald Trump şi al colistierului său pentru vicepreşedinţie, Mike Pence. Cu toate astea, nu există o mare armonie, în special în cadrul statului-major de campanie al lui Trump, care a trebuit să digere scandalul privind discursul Melaniei, plagiat în mare măsură după un discurs din 2008 al lui Michelle Obama, şi unii republicani au cerut să cadă capete. În final au fost uniţi în ura lor faţă de Hillary Clinton, pe care guvernatorul din New Jersey, Chris Christie, a acuzat-o de toate catastrofele planetare, de la haosul din Libia, la cel din Siria, trecând prin tratatul cu Iranul, politica faţă de Cuba şi desigur, afacerea e-mailurilor.

Trump a luat avans în cursa prezidenţială, sfidând experţii care au fost prompţi în radierea lui şi eclipsând candidaţi mult mai bine plasaţi, cum a fost guvernatorul Floridei, Jeb Bush, care face parte dintr-o dinastie politică republicană. Într-o campanie marcată de insulte şi de retorică inflamantă, Trump a intrat într-o fosă profundă de nefericire care traversează America, dând cuvântul milioanelor de americani din clasa medie care se simt abandonaţi în cursa mondializării şi care au evitat politicienii republicani tradiţionali, asemenea lui Bush, în favoarea unui outsider politic ce a promis „să facă din nou America Mare“. „Noi am pierdut încrederea în liderii noştri şi credinţa în instituţiile noastre“, a declarat Donald Trump Junior într-un discurs la Convenţie. „Suntem încă americani. Suntem încă o ţară şi trebuie să recuperăm totul“.

Steinmeier, îngrijorat

Subliniind promisiunile de campanie ale lui Trump faţă de aliaţii externi ai Statelor Unite, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a precizat că este preocupat de ceea ce a numit declaraţiile ambigue ale lui Trump „de a face American forte din nou“ reducând angajamentul SUA în străinătate şi a subliniat că SUA cu Trump este o ameninţare la securitatea mondială cu „politicile sale de teamă şi izolare“.  

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă