15.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump a discutat cu responsabili din armată și de la marile...

Donald Trump a discutat cu responsabili din armată și de la marile companii aeronautice despre costurile programului F-35

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, s-a întâlnit miercuri cu mai mulți responsabili din armata americană pentru a discuta despre eventuale reduceri bugetare, în special legate de costul programului avionului de luptă multirol F-35, informează presa americană și AFP.

La întâlnire au participat și reprezentanți de la două companii americane producătoare de aeronave, Lockhheed Martin și Boeing, considerate a fi primele două din lume, 

Acum o săptămână, Donald Trump catalogase programul F-35 ca fiind "scăpat de sub control".

Întâlnirea de miercuri a avut loc în clubul de lux al omului de afaceri de la Mar-a-Lago, în Florida, la o săptămână după ce Trump, într-un mesaj pe Twitter, a promis economii în privința programului F-35, ale cărui costuri au derapat enorm în comparație cu estimările din momentul lansării sale.

La această reuniune au participat mai mulți generali și amirali, printre care responsabilul programului F-35, generalul-locotenent Christopher Bogdan.

Obiectivul întâlnirii: "În principal, F-35, să încercăm să reducem costurile. Un program foarte, foarte scump", a răspuns Donald Trump.

Lansat la începutul anilor 1990, este cel mai scump program de înarmare din istoria militară americană, cu un cost estimat în total la aproape 400 de miliarde de dolari pentru Pentagon, pentru mai puțin de 2.443 de avioane de produs de către constructorul Lockheed Martin.

De altfel, președintele ales s-a întâlnit și cu președinta companiei Lockheed Martin, Marillyn Hewson.

Întrebat dacă a obținut concesii, Donald Trump a răspuns: "Abia am început, este un dans".

"Dar vom obține o reducere", a adăugat el.

F-35 este un avion multirol nedetectabil, din generația a cincea, cu care va fi dotată atât armata aerului americană, cât și aviația îmbarcată a marinei militare și corpul de aviație al infanteriei navale (Marines).

Aparatul a început să fie desfășurat în timp ce se mai afla în faza de testare și a întâlnit numeroase probleme tehnice, de calendar sau de dare în folosință.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO REZUMAT. Emoții pentru moldoveni. Lupta la retrogradare, din ce în ce mai “tăioasă”

Într-o confruntare tensionată din cadrul etapei cu numărul șase din play-out-ul Superligii Românești, echipa Universitatea Cluj a reușit să obțină o victorie prețioasă cu...

Premierul spaniol Pedro Sanchez ia o pauză de la îndatoririle publice: „ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”

„ Am nevoie să mă opresc şi să mă gândesc”, a spus Sanchez într-o scrisoare împărtăşită pe contul său de pe platforma X. „Am...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...
Ultima oră
Pe aceeași temă