22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialDonald Trump felicită Uniunea Europeană că a rămas unită, după ce Marea...

Donald Trump felicită Uniunea Europeană că a rămas unită, după ce Marea Britanie a decis să părăsească blocul comunitar

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a felicitat Uniunea Europeană că a rămas unită după decizia Marii Britanii de a părăsi din blocul comunitar, potrivit unui interviu publicat duminică de cotidianul Financial Times, citat de AFP, informează Agerpres.

„Mă gândeam, când s-a întâmplat asta, că alte țări vor urma, dar cred într-adevăr că UE este pe cale să se regrupeze", a declarat Donald Trump în legătură cu Brexitul.

Președintele american a felicitat blocul european pentru că a realizat „o treabă foarte bună pentru a se reuni" după șocul rezultatelor referendumului de la 23 iunie. Pe de altă parte, el a felicitat UE că a adoptat, în ultimele luni, „un spirit diferit pentru a rămâne unită".

În interviul acordat cotidianului Financial Times, Donald Trump a afirmat că Brexitul va fi pozitiv pentru ambele părți care se vor afla la masa negocierilor. „Cred că va fi un lucru excelent pentru Marea Britanie și, de asemenea, un lucru foarte, foarte bun pentru UE", a declarat el.

Afirmațiile președintelui Statelor Unite sunt complet diferite față de cele pe care le-a făcut în ianuarie, când el a afirmat că, după declanșarea Articolului 50, alte țări vor urma modelul Marii Britanii.

Președintele francez, François Hollande, a răspuns că UE „nu are nevoie de sfaturi din exterior pentru a i se spune ce are de făcut". La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a replicat că „noi, europenii, ne avem destinul în mâini".

Miercuri, Londra a declanșat oficial procedura de separare de Uniunea Europeană, suscitând un răspuns oficial al Washingtonului.

O anumită tensiune persistă, totuși, între Bruxelles și Washington. Ea s-a manifestat joi când președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat în glumă că este pregătit să sprijine mișcările de independență din Statele Unite dacă Donald Trump nu pune surdină susținerii Brexitului.

Cele mai citite

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Accident pe Dunăre. Două persoane au murit, iar alte cinci sunt date dispărute

Două persoane au fost ucise și alte cinci au fost date dispărute în urma unei coliziuni între o ambarcațiune cu motor de mici dimensiuni...

Ucraina a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, tip vânător de mine

Un atac al Ucrainei a scufundat în Marea Neagră încă o navă rusească, Kovrovets, de tip vânător de mine, a anunțat Comandamentul Flotei din...
Ultima oră
Pe aceeași temă