9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDonald Trump se pune bine cu Pentagonul. Și-a dat acordul pentru implicarea...

Donald Trump se pune bine cu Pentagonul. Și-a dat acordul pentru implicarea armatei americane în conflicte din multe țări, renunțând la politică externă

Președintele american pierde bătălie după bătălie pe plan intern, ajungând la cea mai scăzută rata a încrederii înregistrată în primele 100 de zile de mandat. Însă, fără să facă zarvă, Trump a autorizat Pentagonul să ia decizii în teatrele de operațiuni, informează AP.

Săptămână după săptămână, Pentagonul preia controlul deciziilor, trimite trupe fără să piardă timpul în dezbateri și se implică tot mai incisiv în războiul împotriva extremiștilor din Orientul Mijlociu și Africa. În Somalia, Trump a dat Pentagonului autoritatea în ceea ce privește atacurile aeriene împotriva militanților Al-Qaida. Este posibil să intervină și în Yemen, unde până acum, oficial, doar a sprijinit atacurile Emiratelor Arabe Unite împotriva rebelilor susținuți de Iran. Pentru Siria, Irak, Afganistan, Trump lasă Pentagonul să decidă dacă trebuie să suplinească trupele, cu cât și în ce regiuni vor acționa. Este clar că Donald Trump lasă Armata să decidă singură pentru acțiunile tactice de rutină, să-și evalueze și să-și asume riscurile militare, dar și politice, având în vedere riscul creșterii numărului de victime, atât militari, cât și civilii din zonele unde acționează armata americană. Fără un control civil, implicând un lanț de decizie, nu se mai pune problema unei strategii de politică externă, este de părere Alice Hunt, de la Centrul pentru Studii Internaționale Strategice. „Practic, când lași militarii să decidă, înseamnă că divorțezi de politica externă”, spune Hunt. Cu toate riscurile ce derivă din acest fapt. Unul dintre acestea este că liderii politici pierd controlul asupra campaniilor militare. Însă liderii militari susțin că au nevoie de libertate de decizie ca să acționeze prompt împotriva dușmanilor Statelor Unite. Iar Trump le acordă această libertate, spre deosebire de Barack Obama, al cărui control strict a diminuat substanțial efectele, după cum consideră actualul președinte american. În prezent, conform unor informații specifice, armata americană efectuează controale clandestine stradă-cu-stradă în Irak, raiduri aeriene în Yemen (neoficiale), Irak și Siria, ceea ce mărește riscul pierderilor de vieți omenești, atât în rândul militarilor ameriani, cât și în rândul civililor. Dar Donald Trump și-a asigurat, prin această strategie, sprijinul militarilor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă