15 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDoneţk şi Lugansk vor recunoașterea dreptului de a folosi oficial limba rusă

Doneţk şi Lugansk vor recunoașterea dreptului de a folosi oficial limba rusă

Autoritățile instalate de separatiștii proruși în regiunile Doneţk şi Lugansk au cerut Kievului garantarea dreptului de a folosi limba rusă calimbă oficială, transmite Mediafax.

"Preşedintele, Guvernul şi Verhovna Rada (Parlamentul) este necesar să adopte documente legislative care să garanteze dreptul republicilor de a folosi rusa ca limbă oficială", se arată într-un comunicat emis de cele două "republici".

Negocieri între Rusia, Ucraina şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), alături de reprezentanţi ai insurgenţilor proruşi din cele două regiuni, au loc luni în capitala belarusă Minsk.

Ucraina a adoptat în 2012 o lege privind politica limbii de stat care permitea regiunilor să folosească drept a doua limbă oficială limbi vorbite de peste 10% din populaţiile respective. După intrarea în vigoare a legii, 13 dintre cele 27 de regiuni ucrainene au optat pentru rusă, iar alte două regiuni pentru maghiară şi română. În februarie, Parlamentul ucrainean a abolit legea, însă, ulterior, Oleksandr Turcinov, preşedintele de atunci al ţării, i-a opus un vot de veto.

Potrivit ultimului recensământ ucrainean, aproximativ 75% din populaţia regiunii Doneţk şi aproximativ 69% din populaţia regiunii Lugansk vorbeau rusa ca "limbă maternă", mai scrie Mediafax.

Preşedintele Petro Poroşrnko a declarat în mai multe rânduri că este necesar ca limba ucraineană să rămână singura limbă oficială în Ucraina. Însă, în opinia sa, regiunilor le poate fi permis să stabilească un statut special al limbii ruse, un lucru pe care-l consideră un compromis rezonabil, adaugă agenţia rusească de presă.

Cele mai citite

Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu, puși oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Când va fi audiat Ion Iliescu

Parchetul General a anunţat punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii,...

COS raportează un volum de business anual de 29 milioane de euro

COS, unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii integrate de fit – out  și pionier al acestui segment în România, raportează un volum de...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...
Ultima oră
Pe aceeași temă