20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialDosarul nuclear: SUA prelungesc sancţiunile, Iranul ia foc

Dosarul nuclear: SUA prelungesc sancţiunile, Iranul ia foc

AIEA a confirmat că Iranul expediază material sensibil în străinătate, dar destinaţia nu poate fi identificată. SUA au prelungit cu 10 ani o serie de sancţiuni contra Teheranului, care a reacţionat violent.

Senatul american, dominat de republicani, a votat cu o majoritate zdrobitoare, prelungirea pentru zece ani a unor sancţiuni legate de violarea de către Teheran a drepturilor omului, de susţinerea presupusă a terorismului în Orientul Mijlociu și de continuarea programului rachetelor balistice. Au fost prelungite măsurile contra sectorului bancar iranian, sectorului energetic și de apărare și, mai ales, contra tuturor întreprinderilor americane sau străine care au relaţii comerciale în dolari cu Iranul.

Imediat, președintele moderat Hassan Rouhani, care promovează o apropiere de SUA, s-a lansat într-o rară diatribă anti-americană acuzând că Washingtonul a „violat“ acordul nuclear iranian din 2015 și a avertizat că SUA vor face faţă unei reacţii foarte dure a Iranului.

Noua serie de sancţiuni americane nu este legată de programul nuclear iranian și, deci, nu constituie în niciun caz o „violare“ a textului, așa cum pretinde președintele iranian. Aceste sancţiuni, impuse în 1996, sunt reînnoite la fiecare zece ani. Reîncălzirea diplomatică dintre cei doi „inamici“ a avut loc în iulie 2015, odată cu încheierea acordului istoric asupra dosarului nuclear iranian, care a antrenat ridicarea unor sancţiuni impuse Iranului pentru activităţile sale nucleare.

La cine ajunge apa grea?

AIEA, agenţia ONU care urmărește respectarea restricţiilor impuse asupra activităţilor atomice ale Iranului, în virtutea acordului din 2015, declară, într-un raport, că stocul Iranului de apă grea a depășit pentru a doua oară limita de 130 t. Agenţia a transmis Teheranului preocuparea sa. În plus, raportul citează o declaraţie iraniană de luna trecută privind un transfer de 11 t apă grea în Oman, dar nu permite identificarea destinatarului final.

Cele mai citite

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

USR: Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor

Reprezentanţii USR consideră că Guvernul PSD-PNL ''minte'' atunci când spune că reduce facturile românilor şi că, de fapt, continuă să întreţină schema prin care oamenii...
Ultima oră
Pe aceeași temă