15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul nuclear iranian: 'Cel puțin trei condiții indispensabile' pentru un acord

Dosarul nuclear iranian: ‘Cel puțin trei condiții indispensabile’ pentru un acord

Șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, a declarat sâmbătă, la sosirea sa la Viena pentru negocierile în problema nucleară iraniană, că sunt 'cel puțin trei condiții indispensabile' pentru obținerea unui acord în acest dosar

'Prima este limitarea durabilă a capacităților nucleare iraniene de cercetare și producție, a doua — verificarea riguroasă a obiectivelor (iraniene), inclusiv militare dacă e necesar, și a treia — revenirea automată la sancțiuni în cazul încălcării angajamentelor luate' de Iran, a declarat Fabius, potrivit AFP.

'Aceste trei condiții respectă suveranitatea Iranului. Ele nu sunt încă acceptate de toți și, cu toate acestea, constituie triunghiul de bază pentru acordul robust pe care îl dorim', a adăugat ministrul francez.

Liderul suprem Ali Khamenei a reamintit marți 'liniile roșii' ale Iranului în negocierile privind dosarul nuclear, reiterând în special refuzul pentru orice inspecție la 'obiectivele nucleare' ale țării sale.

Marile puteri doresc însă ca AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) să poate avea acces la siturile militare pentru a se asigura că programul nuclear al Teheranului nu se abate de la natura sa civilă.

Secretarul de stat american John Kerry și omologul său iranian Mohammad Javad Zarif au avut deja sâmbătă la Viena două runde de discuții, șefii diplomațiilor celorlalte puteri din Grupul 5+1 (SUA, Marea Britanie, Franța, Rusia, China și Germania) fiind așteptați la sfârșitul acestei săptămâni sau în zilele următoare, în încercarea de a pune capăt dificilului maraton diplomatic în problema nucleară iraniană.

Negocierile legate de acest dosar, începute acum 20 de luni, sunt prevăzute să se încheie la 30 iunie, dar majoritatea negociatorilor consideră că este posibilă prelungirea lor cu câteva zile. Acordul final trebuie să garanteze caracterul pașnic al programului nuclear al Teheranului, în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale care au consecințe negative asupra economiei iraniene potrivit Agerpres.

 

Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă