19.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO. Coşmarul prin care trece Italia: patru cutremure, urmate de...

FOTO + VIDEO. Coşmarul prin care trece Italia: patru cutremure, urmate de 350 de replici. Zece persoane au fost grav rănite. Premierul a vizitat zonele afectate. Avertizări MAE

UPDATE 23.45: Cutremurele au avut cel puţin 350 de replici cu magnitudini cuprinse între 2,0 şi 4,4 grade, anunţă Institutul italian de Geofizică şi Vulcanologie (INGV), citat de site-ul cotidianului Corriere della Sera, potrivit Mediafax.

Zece persoane au fost rănite grav în urma cutremurelor, iar circa 4.000 au rămas fără locuinţe. Sute de clădiri s-au prăbuşit, iar alte mii au suferit daune structurale, pagubele fiind estimate la zeci de milioane de euro. Premierul Matteo Renzi a vizitat zonele calamitate şi a deblocat fonduri de asistenţă în valoare de 40 de milioane de euro.

23.30: Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Italia că anumite drumuri naționale au fost blocate, ca urmare a cutremurelor.

„În data de 27 octombrie 2016, strada statală 685 denumită <<delle Tre Valli Umbre>> este închisă circulației normale, fiind accesibilă doar pentru mijloacele de intervenție”, a precizat MAE.

MAE mai recomandă consultarea paginii de internet www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în “App Store” și “Google Play”), care oferă informații, sfaturi de călătorie și posibilitatea de alertare în cazul în care apar situații speciale.

 

21.21: Şeful Guvernului italian, Matteo Renzi, a vizitat zone afectate de cutremure şi i-a asigurat pe sinistraţi de susţinerea întregii ţări, relatează AFP, citat de News.ro.

„Italia nu-şi va abandona cetăţenii. Seismul ne pune la o mare încercare, dar noi suntem mai puternici. În această (joi) dimineaţă, Consiliul de Miniştri a deblocat primele 40 de milioane (de euro). Nu este de ajuns, dar este un prim semnal”, a declarat Renzi după o întâlnire cu membri ai conducerii salvatorilor la Camerino, o comună situată în apropierea epicentrelor cutremurelor cu magnitudinea de 5,5 şi 6,1 produse miercuri.

Șeful Guvernului italian a promis o reconstrucţie totală şi „mecanisme virtuoase” pentru ca fiecare cent plătit să fie bine folosit în acest sens. Însă această reconstrucţie necesită „o intervenţie structurală”, care va fi necesar să fie „bine explicată Italiei, Europei, întregii lumi”, a subliniat Renzi.

Pe de altă parte, directorul Protecţiei Civile italiene Fabrizio Curcio a anunţat că mii de persoane care au fost nevoite să-şi abandoneze locuinţele urmează să fie cazate la hoteluri, cel mai probabil pe coasta Mării Adriatice, pe cheltuiala Guvernului, relatează DPA. Aproximativ 50 de pacienţi şi 40 de deţinuţi au fost evacuaţi din mai multe spitale şi închisori, iar cinci persoane blocate într-un sat de munte au fost salvate cu elicopterul.

18.00: Cutremurele puternice din centrul Italiei nu au fost replici ale celui din luna august, ci mișcări telurice noi,„un dublu” care lovește cu regularitate regiune, a explicat Mario Tozzi, expert la Institutul de geologie a mediului și geo-inginerie (Igag) din cadrul Consiliului național de cercetare din Italia, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Ce s-a întâmplat miercuri este tipic pentru cutremurele din această regiune a Italiei, cu așa-numitul <<dublu al centrului Apeninilor. “În lunile următoare, ne putem aștepta la replici ce ar trebui să fie treptat din ce în ce mai slabe>>”, a continuat expertul.

13:00: Joi, a mai avut loc un al patrulea cutremur cu magnitudinea de 4,4 grade pe scara Richter cu epicentrul în regiunea Macerata. 

UPDATE 12:00: La Roma, lustre, ferestre și uși au vibrat, iar oamenii au ieșit speriați pe străzi. Cutremurul devastator din Italia a salvat, paradoxal, viaţa a numeroşi italieni. În urma primului cutremur de 5,5 grade, aceştia au ieşit, speriaţi, în stradă, fiind la adăpost în momentul în care a lovit a doua replică, mult mai puternică. Totodată, al doilea seism a zguduit chiar şi graniţa cu Austria. 

UPDATE 10:00: Şcolile din 11 localităţi afectate de cutremure vor rămâne închise. Premierul Italiei, Matteo Renzi, s-a întors de urgenţă la Roma pentru a coordona situaţia de criză. 

Șeful Protecției Civile din Italia a declarat că un prim bilanț al victimelor și daunelor provocate de cutremure la cinci ore după seisme indică zeci de persoane afectate de replici, dar doar patru oameni au suferit răni minore. O singură persoană a murit, un bătrân care a făcut infarct atunci când a avut loc primul seism. 

Primarul din orăşelul Ussita a declarat că patrimoniul imobil a fost distrus. Situaţia este extrem de dură.

„Patrimoniul imobiliar a fost practic compromis. Clădiri s-au prăbuşit peste tot. Biserica s-a prăbuşit, o casă din piaţă s-a prăbuşit. Este o situaţie extrem de dificilă, extrem, extrem de brutală”, a spus primarul din Ussita, Marco Rinaldi.

Seismul s-a resimţit până la Roma şi Vatican. 

UPDATE 09:00: Un bărbat în vârstă de 73 de ani din orașul Tolentino a murit în urma unui atac de cord, posibil ca urmare a șocului cauzat de eveniment, arată DPA citând agenția italiană ANSA. 

UPDATE 08:25: Autorităţile italiene anunţă că au fost înregistrate nouă răniţi şi mai multe clădiri avariate, însă pagubele materiale nu sunt mari. 

UPDATE 1.10 Ultima replică mai puternică a avut magnitudinea 4,6 grade. Cea mai afectată regiune este Marche. Afectată este și Umbria. Oamenii sunt speriați. Protecția Civilă le spune să stea afară, în mașini. Cutremurele s-au simțit și la Roma

UPDATE 0.55  Încă o replică a cutremurului în Italia, în regiunile Marche și Umbria. Magnitudinea, încă neanunțată, a fost mai mică. În cele două regiuni, afectate de cutremurele din această seară și noapte, s-a anunțat că toate școlile vor fi închise. Protecția Civilă le spune oamenilor să stea afară, în mașini. Nu au fost anunțați morți, ci doar răniți.

UPDATE 0. 45 Viceprimarul din Acquasanta a lansat pe postul TV  RAI NEWS 24 apelul “Veniți să ne ajutați! Muntele este în mișcare (alunecare de teren). Se prăbușesc bolovani peste noi”. Localitatea este în întuneric, însă oamenii și-au făcut provizii de lanterne. Plouă, oamenii stau afară. Protecția civilă a ajuns acolo imediat după primul cutremur. 


UPDATE ora 23.55  Epicentrul primului cutremur de 5,4 grade  a fost în Castelsantangelo. Epicentrul celui de-al doilea cutremur, de 6,1 grade  a fost în Ussita. Cutremurele au fost la suprafață, la circa 9 km adâncime, și au fost simțite puternic. Au fost afectate regiunile Marche ( cea mai afectată) și Umbria. Au căzut clădiri în localitățile Visso, Ussita, Preci, Camerino, Norcia. Ussita este aproape distrusă. În Ussita a căzut și un zid antic ce înconjura localitatea. Casele vechi, afectate la cutremurul anterior, s-au făcut praf.

Au căzut clădiri și în localitățile  Camerino si Norcia. În Camerino (oraș universitar) au căzut multe clădiri. A căzut și turla unei biserici. Localnicii sunt speriați. Norocul a fost că oamenii au ieșit din case după primul cutremur, iar cel de-al doilea cutremur, mai puternic, în urma căruia s-au prăbușit casele, oamenii erau deja  afară, în piețe. Cei care locuiesc în case vechi și-au instalat adăposturi afară, chiar dacă plouă.  Au apărut și falii în mijlocului unor șosele, unele localități fiind izolate. 

Informațiile ne-au fost furnizate de români care locuiesc în localitățile afectate. Ne-au transmis că nu sunt victime printre conaționalii noștri.


Un nou cutremur, cu magnitudinea 6,1, a lovit centrul Italiei la ora locală 21.18 (19.18 GMT) și a fost resimțit din nou până la Roma, a anunțat Institutul geologic american (USGS), citat de AFP, informează Agerpres.

Acest seism a fost mai puternic decât cel cu magnitudinea 5,5 care s-a produs cu două ore înainte în aceeași regiune și s-a soldat cu doi răniți, potrivit unui prim bilanț.

Primul cutremur, cu magnitudinea de 5,5, fusese înregistrat la o adâncime de 9 kilometri în zona Macerata, în Marche și Umbria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

ANPC, recomandări pentru 1 Mai. “Acordați o atenție deosebită aspectului produsului”

Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în...

Europarlamentarul Ramona Strugariu va candida la funcția de primar în Cluj-Napoca

Eurodeputata Ramona Strugariu, copreşedinte REPER, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, conform agerpres.ro. "Am intrat în politică tocmai ca să...

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă