14.6 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSpecialFOTO + VIDEO LIVE: Atentate teroriste la Bruxelles - la aeroport și...

FOTO + VIDEO LIVE: Atentate teroriste la Bruxelles – la aeroport și la metrou. Bilanț provizoriu: 32 de morți. Gruparea SI a revendicat atacul

UPDATE 00.23: Teroristii care au comis atentatul de la aeroportul Zaventem, din Bruxelles, aveau bombele ascunse in valizele pe care le transportau pe carucioare, a declarat, marti seara, un oficial belgian. “Au venit cu taxiul, bombele erau in valize. Au pus bagajele in carucioare. Primele doua bombe au explodat”, a declarat primarul din Zaventem, Francis Vermeiren, citat de Le Figaro. “Al treilea a pus, de asemenea, valiza lui pe un carucior, dar bomba n-a explodat”, a precizat oficialul.

UPDATE 00.04: Belgia a anunţat trei zile de doliu naţional în urma atentatelor produse marţi pe aeroportul internaţional şi într-o staţie de metrou din capitala ţării, Bruxelles. Anunţul a fost făcut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publică RTBF. ‘Este un doliu excepţional, toate drapelele naţionale vor fi aşadar în bernă pe toate clădirile oficiale din ţară’, a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel.

UPDATE 23.28: Coaliţia condusă de Statele Unite va continua să lovească militanţii Statului Islamic după atacurile din Belgia care au ucis cel puţin 30 de persoane, a afirmat marţi preşedintele Barack Obama, informează Reuters, citat de AgerpresCoaliţia va continua “să nimicească ISIL şi suntem pe urmele lor”, a declarat Obama canalului ESPN, în timpul unui meci de baseball la Havana între echipa naţională a Cubei şi Tampa Bay Rays. “Ideea că orice agendă politică ar justifica uciderea de nevinovaţi aşa cum s-a întâmplat astăzi este ceva scos din rândul oamenilor”, a remarcat el. 

UPDATE 22:40: Ministerul Afacerilor Externe a identificat un al patrulea român rănit în atacurile teroriste care au avut loc marţi dimineaţă în Bruxelles, soldate cu 34 de morţi şi peste 230 de răniţi. Este vroba despre un minor, care este îngrijit într-un spital din metropola belgiană, fiind însoţit de un membru al familiei, se arată în comunicat al MAE, citat de news.ro.

UPDATE 22.36: Salah Abdeslam, considerat “creierul” atacurilor de la Paris, ar fi trebuit să participe şi la masacrul din capitala Belgiei, potrivit unor surse din poliţia belgiană. Forţele de ordine au făcut mai multe raiduri şi sunt în căutarea celor consideraţi responsabili pentru aceste atentate. De altfel, atentatele, revendicate la scurt timp de organizaţia teroristă Stat Islamic, vin la doar câteva zile de la capturarea la Bruxelles a lui Abdeslam.

UPDATE 22.21Comandamentul Statelor Unite în Europa a anunţat că restricţionează deplasările neoficiale ale personalului militar în Bruxelles, în timp ce călătoriile în interes de serviciu în metropola belgiană vor avea nevoie de aprobare, transmite Reuters.

”Vom asigura sprijin Belgiei sub orice formă militară şi condamnăm vehement aceste atentate. Vom continua să stăm alături de aliaţii NATO şi partenerii noştri în lupta de combatere a terorismului, care ameninţă libertatea şi modul nostru de viaţă”, a precizat generalul Philip Breedlove, comandantul forţelor NATO din Europa, potrivit news.ro.
 
Noile interdicţii de călătorie vizează personalul miliar, angajaţii civili, contractorii şi membrii de familie ai acestora, însă nu se vor aplica în cazul militarilor care au posturi diplomatice în Bruxelles.

UPDATE 22.10: Medicii spun că unele dintre victimele atentatelor din Bruxelles au fost străpunse de cuie. Radiografia, făcută la ora locală 14:50, arată  toracele unei persoane, străpuns de un cui sau şurub, în zona plămânilor.

Procurorii belgieni au confimat pentru corespondentul The Guardian la Bruxelles că în timpul percheziţiilor făcute în Schaarbeek, o suburbie nordică a capitalei, au fost descoperite diverse dispozitive explozive care conţineau cuie, printre altele.

UPDATE 21.50: Philippe, regele belgienilor, a estimat că 22 martie “nu va mai fi niciodată o zi ca toate celelalte” în Belgia după atacurile “laşe şi odioase” care au însângerat marţi Bruxellesul, într-un scurt discurs solemn la televiziunea belgiană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Citeşte şi: UPDATE. Reacții internaționale după atentatele de la Bruxelles. MAE sirian: Este rezultatul politicilor greşite ale Uniunii Europene 

“Mathilde (soţia sa n.r.) şi cu mine împărtăşim durerea voastră care aţi pierdut o rudă sau aţi fost răniţi în atentatele laşe şi odioase de astăzi”, a declarat suveranul în acest mesaj către naţiune. “Vieţi sfărâmate, răni adânci, aceste suferinţe sunt ale întregii noastre ţări”, a adăugat el. 

“În faţa ameninţării, vom continua să răspundem împreună cu fermitate, calm şi demnitate. Să păstrăm încrederea în noi înşine. Această încredere este tăria noastră”, a conchis regele Philippe. 

UPDATE 20.50: Poliţia belgiană a descoperit, marţi, un steag al Statului Islamic şi o bombă într-una din casele percheziţionate în districtul Schaebeek, în timpul unui raid antiterorist organizat după atentatele care au zguduit dimineaţă capitală belgiană, soldate cu 32 de morţi şi cel puţin 230 de răniţi, transmite Reuters. Premierul belgian Charles Michel a confirmat că raidurile forţelor de intervenţie din Bruxelles au legătură cu atentatele din această dimineaţă.

UPDATE 20.21: Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că trei cetăţeni români au fost răniţi în atentatele care au avut loc, marţi, la Bruxelles, doi dintre ei fiind spitalizaţi, iar al treilea a fost externat. 

UPDATE 18.57: Trei bombe au fost introduse marţi dimineaţa în aeroportul internaţional din Bruxelles de către atentatori, însă una dintre ele nu a explodat, a declarat guvernatorul provinciei Brabantul Flamand, Lodewijk De Witte, transmite AFP. 

Regele belgienilor, Philippe, se va adresa populaţiei printr-un discurs transmis de posturile naţionale, începând de la ora locală 19.00 (18.00 GMT), a anunţat Palatul regal, printr-un comunicat. În istoria recentă a ţării, singurul suveran care s-a mai adresat belgienilor, cu excepţia tradiţionalelor discursuri de 21 iulie şi de Anul Nou, a fost Albert al II-lea, când, în martie 2013, şi-a anunţat abdicarea. 

UPDATE 18.32: Un demnitar belgian a anunţat marţi că o a treia bombă descoperită în incinta aeroportului Zaventem din Bruxelles a fost detonată controlat de către genişti, după ce alte două bombe au explodat simultan în terminalul de plecări, ucigând 11 persoane şi rănind alte 81, transmite Reuters, citată de Agerpres. 

UPDATE 18.12: Aeroportul internațional din Bruxelles rămâne închis până vineri, potrivit directorului aeroportului, Arnaud Feits, citat de RTBF.

UPDATE 17.49: Belgia a anunţat trei zile de doliu naţional, ca urmare a atentatelor de marți dimineața din Bruxelles, în urma cărora 32 de persoane au murit și aproximativ 230 au fost rănite, potrivit agențiilor DPA și AFP, citate de Agerpres.

Anunţul privind decretarea zilelor de doliu a fost făcut de ministrul de interne, Jan Jambon, citat de radio-televiziunea publică RTBF. 

„Este un doliu excepţional, toate drapelele naţionale vor fi aşadar în bernă pe toate clădirile oficiale din ţară”, a precizat pentru AFP Frédéric Cauderlier, purtătorul de cuvânt al premierului belgian Charles Michel. 

La rândul său, primarul Bruxelles-ului, Yvan Mayeur, a indicat, într-o conferinţă de presă, că printre răniţii în atentatul din staţia de metrou Maelbeek se află persoane de mai „multe naţionalităţi”, iar identificarea victimelor va dura mai mult din cauza situaţiei „haotice”.

„Prima persoană pe care forţele de poliţie vor să o identifice este autorul”, pentru a putea fi „deosebit” de victime, a adăugat primarul. 

UPDATE 17.40: Centrul oficial de criză a raportat că 12 persoane au murit și apoximativ 100 au fost rănite, în urma exploziilor de pe aeroportul internațional, iar 20 de persoane și-au pierdut viața în exploziile de la stația de metrou Maelbeek, iar alte 130 sunt rănite. Cu toate acestea, postul public de televiziune RTBF atrage atenția că numărul s-ar putea modifica.

UPDATE 17.35: Potrivit celui mai recent bilanț, în atentatele care au avut loc, marți dimineața, la aeroportul internațional Zaventem și la stația de metrou Malbeek, 30 de persoane au murit și peste 200 au fost rănite, informează RTBF.

UPDATE 17.33: Atentatele de la Bruxelles, revendicate de gruparea teroristă Stat Islamic

UPDATE 17.25: Presă: Trei dintre presupușii teroriști implicați în atentatele de la Bruxelles, surprinși de camerele de securitate

UPDATE 16.32: Potrivit celui mai recent bilanț al pompierilor, în atentatele de la Bruxelles au murit 28 de persoane, dintre care 14 au fost victimele atentatului sinucigaș de pe aeroportul Zaventem, iar ceilalți 14 și-au pierdut viața după explozia de la stația de metrou Maelbeek, potrivit site-ului televiziunii publice belgiene RTBF.

Totodată, 62 de persoane au fost rănite în urma exploziei de la metrou, iar alte 96 după dubla explozie de la aeroportul internațional.

UPDATE 16.57: FOTO: #sorryforbrussels, mesajul copiilor refugiați din Grecia pentru victimele atentatelor

UPDATE 16.21: FOTO: Desene cu cretă colorată, omagiu adus de locuitorii din Bruxelles victimelelor atentatelor

Citește și: Teroare în Belgia. Fost jurnalist Rl, stabilit în Bruxelles: ”Am discutat cu doi colegi. Sunt marcați, dar nu foarte surprinși”

UPDATE 15.48Autoritățile belgiene au evacuat centrala nucleară de la Tihange, lângă Liege

UPDATE 15.31: Un pistol automat Kalashnikov a fost descoperit lângă trupul unui atacator de pe aeroportul din Bruxelles, dar şi o centură cu exploziv nedetonată, informează postului de televiziune VRT.

UPDATE 15.16: Campusul Universităţii din Bruxelles (VUB) este în alertă, după o amenințare cu bombă, a scris, pe Twitter, un student citat de Reuters, conform News.ro

“Consiliul de securitate le cere ferm tuturor celor aflaţi în campusul Etterbeek să intre imediat înăuntru şi să rămână acolo”, a anunţat VUB pe Twitter.

UPDATE 15.12: Atentatele de la Bruxelles: Una din explozii ar fi fost cauzată de o bombă ascunsă într-un bagaj

UPDATE 14.48: FBI colaborează cu serviciile de securitate belgiene, dar şi cu agenţiile americane de resort, ca urmare a atentatelor de marți dimineața de la Bruxelles, potrivit Reuters, citat de News.ro. 

De asemenea, secretarul american al apărării, Ash Carter, şi generalul Joseph Dunford, comandantul Statului Major Interarme, au fost informaţi despre atac, au precizat autorităţile.

Ambii urmează să fie audiaţi marţi de o comisie a Congresului, în legătură cu bugetul Pentagonului.

Procurorul general Loretta Lynch a fost informat de asemenea, a declarat un oficial din Departamentul de Justiţie.

UPDATE 14.45: 34 de persoane au murit în atentatele din Bruxelles, potrivit televiziunii VRT.

UPDATE 14.44: Gară din Amsterdam, evacuată de poliție

UPDATE 14.34: Atentatele de la Bruxelles: Circulația trenurilor Thalys, întreruptă

UPDATE 14.16: Forţele de ordine din Belgia desfăşoară raiduri şi percheziţionează locuinţe din jurul Bruxelles-ului, a anunțat, marți, RTBF.

UPDATE 14.13: Teroare la Bruxelles. Hackerii de la Anonymous avertizează că teoriștii ISIS au plănuit atacuri în mai multe orașe din lume

UPDATE 14.10:  Informații contradictorii privind evacuarea Palatului Regal. În timp ce presa internațională, citată de Agerpres, a relatat că Palatul Regal, aflat în plin centrul Bruxellesului, ar fi fost evacuat, autoritățile belgiene au dezmințit informația.

Reprezentanții Casei Regale au transmis, pe contul de Twitter, că „Regele Phillipe şi regina Mathilde sunt şocaţi de atentatele de pe aeroportul din Bruxelles şi din metrou. Aceste acte sunt odioase şi laşe”.

Gândurile regelui şi ale reginei sunt alături de victime şi familiile lor şi alături de serviciile de urgenţă, care au pus totul în mişcare pentru a ajuta victimele, se mai adaugă în mesajul postat pe reţeaua socială. Potrivit Reuters, nu se ştie dacă regii Belgiei se aflau în palat, în momentul evacuării. Reprezentanţii Palatului Regal nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Casa Regală a dezmințit informațiile apărute în presă, potrivit Reuters. Mesajul a fost postat pe Twitter, potrivit News.ro.

“Contrar unor informaţii, Palatul Regal nu a fost evacuat”, potrivit mesajului de pe reţeaua de socializare.

UPDATE 14.05: Statul Islamic a revendicat pe reţelele sociale atacurile comise marţi la Bruxelles, relatează sputniknews.com

UPDATE 14.00 Surse din poliția belgiană au declarat că serviciile secrete au primit luni informaţii potrivit cărora se pregăteşte un atac în Bruxelles, fără a şti însă data şi locul acestuia, informează BFMTV.

UPDATE 13.46: Potrivit ultimului bilanț, numărul victimelor este de 26 de morți, dintre care 15 au murit în urma exploziei din stația de metrou Maelbeek și 11 din cauza dublului atentat sinucigaș de la aeroportul Zaventem, potrivit site-ului televiziunii publice RTBF.

UPDATE. 13.22: Premierul belgian Charles Michel, este de părere că Belgia a fost ţinta unor atentate “oarbe, violente şi laşe”, potrivit AFP

UPDATE 13.10: Atacuri Bruxelles. Primele mărturii ale belgienilor îngroziţi

UPDATE 12.52: Autoritățile au sporit securitatea la închisoarea în care se află principalul suspect al atentatelor care au avut loc în noiembrie, în Paris, Salah Abdeslam, prins de poliție la finalul săptămânii trecute.

UPDATE 12.46:  28 de oameni au murit, marți, în urma atentatelor din Bruxelles, a transmis, marți, premierul belgian Charles Michel, în cadrul unei conferințe de presă.

Poliția federală din Bruxelles caută suspecți, la operațiune participă mai multe autorități. Procurorul federal al Belgiei a precizat că atacul de la aeroport a fost unul sinucigaș, explozia a fost provocată de un kamikaze. La jumătate de oră, o altă explozie a avut loc la o stație de metrou, au transmis autoritățile belgiene într-un comunicat de presă.

UPDATE 12.33: 11 persoane au murit, în urma dublei explozii de la aeroportul Zaventem, iar alte 15 au murit în exploziile de la stațiile de metrou, potrivit unui bilanț oficial al Companiei de Transport Intercomunal (STIB), potrivit site-ului televiziunii publice RTBF..

UPDATE 12.25: Zece dintre victime și-au pierdut viața în urma exploziilor din stațiile de metrou, potrivit Reuters.

UPDATE 12.07: Urmăriți aici imagini live din punctele importante ale Bruxelles-ului.

UPDATE 11.58: O măsură care vizează școlile a fost luată la nivel regional. Astfel, elevii din 60 de școli sunt blocați în unitățile de învățământ, astfel că nimeni nu are voie să intre sau să iasă din școli.
UPDATE 11.54: Pe rețelele de socializare au început să apară imagini false cu aeroportul din Bruxelles. Autoritățile avertizează că fotografiile sunt din Moscova, din 2011 potrivit publicației franceze Le Point.

UPDATE 11.53: Procurorul belgian a confirmat că este vorba de o serie de atentate sinucigașe, potrivit publicației franceze Le Point.

UPDATE 11.40: Teroare la Bruxelles. Primele măsuri internaționale după atentate

UPDATE 11.39: Autoritățile belgiene au ridicat nivelul de alertă teroristă la 4, după atentatele teroriste. Aeroportul iternaţional Zaventem a fost închis pentru toate decolările și aterizările programate.

Nivelul de alertă teroristă pentru Regiunea Bruxelles a fost ridicat la nivelul maxim – „ameninţare serioasă şi iminentă”, iar nivelul 3 – ameninţare „posibilă şi credibilă”, este în vigoare deja și pentru restul teritoriului belgian. Toate liniile de tren, metrou şi transport în comun, de suprafaţă şi subteran, sunt suspendate, iar circulaţia rutieră se desfăşoară cu dificultate, din cauza filtrelor de poliţie şi a mijloacelor specifice de intervenţie pe linia protecţiei civile. Forţele de poliţie şi armata vor continua să fie prezente pe străzile capitalei, ca urmare a aplicării planului de urgenţă pentru astfel de situaţii, informează MAE.

UPDATE 11.34: Autoritățile au sporit forțele de ordine pe aeroportul Charleroi de lângă Bruxelles, ca urmare a celor șase explozii de la stațiile de metrou și de la aeroportul Zaventem, potrivit televiziunii publice belgiene RTBF.

Două zboruri care trebuiau să aterizeze pe aeroportul Zaventem au fost deviate pe Charleroi și au aterizat în siguranță. Pasagerii nu au fost informați de decizia ce a dus la devierea zborului, cauzând confuzie.

UPDATE 11.16:Cronologie atentate teroriste în Belgia. Un atentat similar a avut loc în săptămâna Paștelul, pe aeroportul Zaventem, în 1979

 Sfaturile MAE pentru cetățenii români 

Ce spun eurodeputații români despre atentatele de la Bruxelles

UPDATE 10.58: Patru deflagraţii au avut loc în mai multe staţii de metrou din Bruxelles, iar mai multe persoane au fost rănite, relatează presa belgiană. Una dintre deflagraţii a avut loc în apropiere de instituţiile UE, relatează RTBF.

Nu există informaţii în legătură cu eventuale victime, dar fotografii publicate pe internet de la una dintre intrările la metrou arată oameni răniţi.

Premierul Belgian Charles Michel a scris, pe Twitter, că autoritățile urmăresc situația minut de minut. „Principala preocupare este față de victime și de persoanele prezente în aeroport”.

UPDATE 10.50: Grapini: 30 de români erau pe aeroportul din Bruxelles

SRI a activat celula de criză, după atentatele de la Bruxelles

Fiica lui Rednic, mărturie de la atentatele de pe aeroportul din Bruxelles

UPDATE 10.45: Potrivit criminalistului Michael Dantinne, citat de site-ul televiziunii RTBF, atentatele din Bruxelles sunt o reacție la evenimentele de săptămâna trecută, care au dus la arestarea principalului suspect în atentatele din Paris, Salah Abdeslam.

UPDATE 10.43: Trei explozii s-au produs la Bruxelles, în trei staţii de metrou diferite, dintre care una în apropiere de instituţiile UE, relatează RTBF.

Nu există informaţii în legătură cu eventuale victime, dar fotografii publicate pe internet de la una dintre intrările la metrou arată oameni răniţi.

Toate staţiile de metrou din capitala belgiană vor fi închise şi sunt în curs de evacuare.

UPDATE 10.41: Guvernul belgian au confirmat incidentul, dar nu a dat niciun bilanț, potrivit BBC.

UPDATE 10.37: 10 persoane au murit și peste 30 au fost rănite, marți, în exploziile care au avut loc la aeroportul din Bruxelles, potrivit televiziunii RTBF, care citează surse de la spitalul în care au fost duse o serie de persoane, potrivit Reuters.

UPDATE: O a treia explozie a avut loc, marți dimineață, la stația de metrou Schuman din Bruxelles. Stația a fost evacuată, anunță cotidianul belgian La Libre pe Twitter.

Explozia ar fi avut loc în apropierea instituțiilor europene, potrivit televiziunii RTBF, citată de Reuters.

 

Două explozii au avut loc, marți dimineață, pe aeroportul Zaventem din  Bruxelles. Potrivit mediei locale, 11 persoane ar fi murit și 25 ar fi fost rănite în explozie. Pe de altă parte, agenția belgiană de știri Belga relatează că în urma exploziilor ar fi murit o persoană și mai multe ar fi fost rănite, informează Reuters.

Agenția belgiană Belga precizează că în aeroport au fost trase focuri de armă și mai multe persoane au strigat în limba arabă, înainte de producerea exploziilor.

Pentru moment, cauza exploziilor rămâne neclară. Potrivit presei locale, mai multe persoane ar fi fost rănite în urma exploziilor. În urma accidentului, ar fi murit mai multe persoane, însă informația nu a fost, încă, confirmată, notează BBC. Le Soir raportează că 11 persoane ar fi murit și 25 ar fi fost rănite în explozie. 

Citește și:  Explozii aeroport Bruxelles. Primele reacții ale autorităților române

Un martor citat de postul de televiziune RTBF a declarat că a văzut trei persoane rănite sau inconștiente în zona de plecări, peste drum de hotelul Sheraton.

Un angajat Swissport a declarat pentru postul VRT că era în pauză când a auzit o explozie mare, iar în terminalul de plecări se vedea un nor mare de fum.

„Toate geamurile sunt sparte. Oamenii au ieșit afară în stare de șoc. Nu arată deloc bine”, a mai spus angajatul Niels Caignau, citat de BBC.

În prezent, aeroportul este evacuat, relatează media belgiană. Totodată, zborurile pe acest aeroport au fost anulate. 

Citește și: În urma atentatului, avionul TAROM spre Bruxelles a fost redirecționat spre Amsterdam

Incidentul vine la patru zile după ce forțele de ordine l-au capturat pe teroristul Salah Abdeslam, principalul suspect în atentatele din Paris, care au avut loc în noiembrie.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din...

Introducere în lumea lansetelor feeder

Pescuitul la feeder a devenit una dintre cele mai apreciate tehnici de pescuit în rândul pescarilor profesioniști și amatori din România. Atracția pentru această...

Iohannis la Consiliul European, azi și mâine. Situația din Orientul Mijlociu, pe agendă

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, astăzi şi mâine, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles.Şeful statului va participa, de...
Ultima oră
Pe aceeași temă