18.7 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialDouă femei ofiţer au absolvit cursul de RANGER, rezervat celor mai buni...

Două femei ofiţer au absolvit cursul de RANGER, rezervat celor mai buni LUPTĂTORI americani

Căpitanul Kristen Griest şi locotenentul Shaye Haver sunt primele femei din lume care au absolvit Şcoala de Rangers, a Forţelor Terestre americane.

Rangerii sunt luptători de comando care se specializează, în SUA, în cadrul unui curs de 62 de zile. Înainte să înceapă această specializare, cursantul trebuie să fie deja militar în trupele americane.

La baza de instruire Fort Benning (statul Georgia), Kristen Griest şi Shaye Haver au început pregătirea de ranger împreună cu bărbaţii şi alături de alte 17 femei. Dar colegele lor au renunţat pe parcurs, subliniază publicaţia electronică  http://www.npr.org.

Un poliţist militar şi un pilot de elicopter Apache

Căpitanul Kristen Griest (26 de ani) este comandant de pluton de poliţie militară, cu o experienţă de doi ani în Afganistan. Colega ei, locotenentul Shaye Haver (25 de ani), este pilot de elicopter Apache.

Ele se declară mulţumite că au deschis drumul pentru viitoarele femei militar care vor dori să urmeze şcoala de rangers.

Imediat după absolvire, Griest şi Haver au fost întrebate dacă pe parcursul cursului s-au gândit vreun moment să renunţe. Kristen Griest a recunoscut că a avut câteva puncte slabe în timpul cursului, în special la antrenamentul din mlaştinile din Florida. “Dar în acest moment, consider că nimic nu a fost atât de dificil încât să te facă să renunţi”.

Citeşte şi: Exclusiv RL. Un student român a absolvit faimoasa academie militară americană West Point

Shaye Haver, la rândul ei, a spus că s-a gândit la un moment dat să se retragă de la curs. “Dar mi-am privit colegii, erau la fel de istoviţi ca şi mine, şi am decis să merg mai departe”.

Unii dintre absolvenţii bărbaţi au fost iniţial sceptici în privinţa capacităţii celor două femei de a termina cursul. Dar la final au recunoscut că au fost momente în care Griest şi Haver au fost superioare bărbaţilor, oferindu-se să ajute la transportarea unor încărcături grele, în timp ce bărbaţii erau prea epuizaţi pentru a-i ajuta pe alţii.

“Când vine transportul de aprovizionare şi când ai de cărat 2000 de cartuşe de mitralieră, ultimul lucru la care te poţi gândi este dacă soldatul de lângă tine e bărbat sau femeie. Te gândeşti, în primul rând, că nu poţi căra toate cartuşele de unul singur”, explică locotenentul Michael Janowski.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ambasada britanică prezintă un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, în cinstea Paștelui ortodox

Ambasada Marii Britanii la București a creat un ursuleț Paddington decorat cu simboluri românești, pentru a marca Paștele ortodox. Paddington este o jucărie de pluș...

Doi turiști din Australia și unul din SUA au fost găsiți în Mexic, împușcați în cap

Trupurile neînsuflețite a trei turiști, doi din Australia și unul din SUA, au fost găsite în Mexic, fiecare dintre ei având câte un glonț...

Studiu. Românii își propun să arunce mai puțină mâncare

Șapte din zece români își propun să arunce mai puțină mâncare la gunoi, relevă cel mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research în...
Ultima oră
Pe aceeași temă