11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDouă orașe din Yemen, pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol

Două orașe din Yemen, pe lista patrimoniului mondial aflat în pericol

Orașele yemenite Sanaa și Shibam au fost înscrise, joi, pe lista Patrimoniului Mondial în Pericol de Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), informează Agerpres.

Cartierul Qasimi dij Aanaa din Sanaa, situat în apropierea faimoasei grădini urbane Miqshamat al Qasimi, este serios afectat, iar moscheea al-Mahdi, din secolul al XII-lea și casele din jurul ei prezintă daune considerabile și sunt amenințate de confruntările violente dintre rebeli și forțele proguvernamentale, se afirmă într-un comunicat difuzat de agenția culturală a ONU.

Orașul Sanaa are o vechime de peste 2.500 de ani și a fost, între secolele VII-VIII, un important centru de răspândire a cultului islamic. În partea sa veche se găsesc 103 moschei, 14 băi publice de tip hammam și 6.000 de locuințe anterioare secolului al XI-lea. Centrul vechi din Sanaa figurează din 1986 pe lista Patrimoniului Mondial.

Pe de altă parte, UNESCO a apreciat ca fiind în pericol în prezent și orașul vechi din Shibam și zidurile lui de apărare, din secolul al XVI-lea, care se află din 1982 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial. La amenințările legate de conflictul intern, în cazul acestui oraș supranumit ”Manhattanul deșertului”, se adaugă și ”probleme de conservare și gestionare”, a estimat comisia întrunită în Germania.

Miercuri, printre obiectivele de patrimoniu aflate în pericol a fost înscris și anticul oraș Hatra, din Irak.

Decizia a fost luată la cea de-a 39-a reuniune a Comisiei Patrimoniului Mondial UNESCO, în curs de desfășurare în orașul german Bonn, din 28 iunie până în 8 iulie.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă