13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialDouă tinere irakiene, scăpate din sclavia ISIS, împart acum Premiul Parlamentului European...

Două tinere irakiene, scăpate din sclavia ISIS, împart acum Premiul Parlamentului European pentru libertatea de gândire

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar sunt laureatele Premiului Saharov 2016, acordat anual de Parlamentul European pentru libertatea de gândire. Tinerele au reuşit să scape din iadul ISIS, unde fuseseră răpite şi transformate în sclave sexuale.

„Prin acordarea Premiului Saharov Nadiei Murad și Lamiei Aji Bashar am demonstrat că lupta lor nu a fost în zadar și că suntem pregătiți să le ajutăm în lupta lor împotriva greutăților și brutalității acestui așa-numit Stat Islamic la care atât de mulți oameni sunt încă expuși”, a spus președintele Parlamentului European, Martin Schulz, în plen. „Au reușit să fugă, să scape în Europa și să găsească adăpost aici”, a adăugat el când a anunțat laureatele din acest an ale Premiului Saharov.

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar

Nadia Murad Basee și Lamiya Aji Bashar militează pentru comunitatea yazidită și femeile afectate de violența sexuală a campaniei ISIS. Sunt din Kocho, unul dintre orașele de lângă Sinjar (în Irak) masacrate de ISIS în vara anului 2014. Se numără printre miile de fete și femei yazidite răpite de militanții ISIS și forțate să facă sclavie sexuală. Murad promovează și recunoașterea genocidului yazidit.

La 3 august 2014, ISIL a ucis toți bărbații din satul Kocho, din apropierea orașului irakian Sinjar, de unde sunt originare Aji Bashar și Murad. După masacru, femeile și copiii au fost luați ca sclavi: toate tinerele, printre care s-au numărat și Aji Bashar și Murad și surorile lor, au fost răpite, cumpărate și vândute de mai multe ori și exploatate ca sclave sexuale. 
În noiembrie 2014, Murad a reușit să fugă cu ajutorul unei familii din vecini, care a scos-o pe ascuns din zona controlată de ISIL, permițându-i să ajungă într-o tabără de refugiați din nordul Irakului și, ulterior, în Germania. Un an mai târziu, în decembrie 2015, Murad a luat cuvântul în cadrul primei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU dedicate traficului de ființe umane, cu un discurs emoționant în care și-a descris experiența.


Mama ei a fost ucisă, iar Nadia, cele două surori ale ei şi o verişoară adolescentă, au fost transportate în fieful ISIS din Mosul, alături de alte 150 de fete. Toate au fost supuse unor abuzuri sexuale oribile, iar cele mai tinere au fost violate în mod repetate încă din timpul transportului, a povestit Nadia, în decembrie, în faţa Consiliului de Securitate ONU. Citeşte aici calvarul Nadiei.


În septembrie 2016, a devenit prima ambasadoare a bunăvoinței a Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) pentru demnitatea supraviețuitorilor traficului cu ființe umane, iar de atunci participă la inițiative mondiale și locale de sensibilizare cu privire la situația critică a nenumăratelor victime ale traficului de ființe umane. 

Aji Bashar a încercat să fugă de mai multe ori și a reușit, în cele din urmă, să evadeze cu ajutorul familiei, care a plătit traficanți locali. Pe când încerca să treacă frontiera kurdă, pentru a ajunge pe teritoriul controlat de guvernul irakian, urmărită fiind de militanți ai ISIL, în calea lor a explodat o mină, ucigând două dintre persoanele care o însoțeau și rănind-o grav și pe ea. În urma accidentului, Aji Bashar și-a pierdut aproape complet vederea. Din fericire, a reușit să scape și a fost în cele din urmă trimisă la tratament în Germania. Acolo și-a regăsit frații care supraviețuiseră. De când starea de sănătate i s-a îmbunătățit, Aji Bashar se implică activ în campaniile de sensibilizare cu privire la situația dificilă a comunității yazidite și continuă să ajute femeile și copiii care sunt victime ale practicilor de sclavie și ale atrocităților comise de ISIL.

Festivitatea de premiere va avea la Strasbourg, pe 14 decembrie.

Premiul Saharov pentru libertatea de gândire este acordat de Parlamentul European în fiecare an. Onorează persoane și organizații care apără drepturile omului și libertățile fundamentale. Premiul este însoțit de suma de 50.000 de euro. Anul trecut, laureat a fost Raif Badawi.

Nominalizările pentru Premiul Sakharov se pot face de grupurile politice sau un grup de cel puțin 40 de eurodeputați. Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare aleg prin vot trei finaliști, iar mai târziu, câștigătorul este ales de Conferința Președinților.

 

 

 

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...

Petre Roman, la Parchetul General, în Dosarul Mineriada. FOTO

Fostul premier Petre Roman, s-a prezentat, astăzi, la sediul Parchetului General, pentru a lua la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare...
Ultima oră
Pe aceeași temă