13 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialDrapelul Rusiei a fost arborat invers, la întâlnirea Serghei Lavrov - John...

Drapelul Rusiei a fost arborat invers, la întâlnirea Serghei Lavrov – John Kerry

Drapelul Federaţiei Ruse a fost arborat, dintr-o eroare, cu susul în jos în timpul pregătirii întrevederii dintre ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat american, John Kerry, informează Agerpres, citând presa rusă. 

Întâlnirea se desfășoară la Zurich. Potrivit imaginilor difuzate joi de Russia Today, banda albă se afla în partea de jos, iar cea roşie – în partea de sus. Drapelul tricolor al Rusiei are, oficial, culoarea albă în partea de sus.

Greşeala a fost observată de unul dintre cameramanii ruşi, care a sesizat imediat partea americană care se ocupa de pregătiri, înainte de sosirea delegaţiei oficiale a Ministerului rus de Externe. 

‘Zău? Nu e glumă? Banda albă ar trebui să fie în partea de sus? Mulţumim!’, a spus Glen Johnson, de la serviciul de presă al Departamentului de Stat. 

Miercuri la Zurich a avut loc o întâlnire între ministrul rus Serghei Lavrov şi secretarul de stat american, John Kerry. În cadrul acestei întrevederi, după cum a declarat şeful diplomaţiei ruse, au fost analizate măsurile practice privind rezolvarea conflictului din Siria şi situaţia din estul Ucrainei, potrivit RIA Novosti şi Tass. 

La finalul discuţiilor, Lavrov a declarat că Rusia, SUA şi alte state din grupului de prieteni ai Siriei nu intenţionează să participe la discuţiile intersiriene din 25 ianuarie la Geneva, dar că se vor implica în pregătirea acestora. 

Aceasta a fost prima întâlnire dintre Lavrov şi Kerry în 2016. Anul trecut a fost unul extrem de plin pentru cei doi – şefii diplomaţiei ruse şi americane s-au întâlnit de 18 ori şi au avut zeci de convorbiri telefonice, iar Kerry a fost de două ori în vizită în Rusia, într-un climat internaţional tensionat. 

Relaţiile dintre Rusia şi SUA traversează în prezent cea mai gravă criză de la încheierea Războiului Rece, ca urmare a implicării Moscovei în situaţia din Ucraina la sfârşitul anului 2013, care a culminat cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea la Federaţia Rusă în martie 2014. 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă