15.7 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialDresda: Mobilizare "împotriva islamizării"

Dresda: Mobilizare “împotriva islamizării”

Peste 18.000 de persoane au manifestat la Dresda "împotriva islamizării" societăţii germane, un record al acestei mișcări care a declanșat la rândul său o contramobilizare în alte câteva mari oraşe.

Potrivit Mediafax, la Dresda, reşedinţa Saxoniei, unde mişcarea antiislam a fost lansată în octombrie de către Pegida, un grup care militează împotriva aşa-zisei "islamizări a Occidentului", precedenta manifestaţie, organizată cu trei zile înainte de Crăciun, a mobilizat 17.500 de participanţi.

Luni, în pofida unor mesaje critice la adresa Pegida lansate de politicieni, în special de cancelarul Angela Merkel, manifestanţii antiislam au strigat din nou "Wir sind das Volk !" ("Noi suntem poporul!"), un slogan scandat cu puţin timp înainte de prăbuşirea Zidului Berlinului de către manifestanţi care se opuneau regimului fostei Republici Democrate Germane (R.D.G.).

În schimb, doar aproximativ 3.000 de contramanifestanţi, potrivit aceleiaşi surse, s-au reunit luni, la Dresda, în mare parte la iniţiativa mişcării "Dresda pentru toţi".

În restul Germaniei, raportul de forţe dintre susţinătorii şi detractorii Pegida a fost invers.

La Rostock, un alt oraş din fosta R.D.G, opozanţii Pegida s-au făcut mai auziţi, scandând, în special, "Willkommen im Abendland !" (Bine aţi venit în Occident!).

La Koln (vest), potrivit unui corespondent al AFP, "câteva mii" de manifestanţi anti-Pegida s-au opus "câtorva sute" de persoane care denunţau "islamizarea".

Luminile podurilor peste Rin, primăriei şi catedralei simbol a oraşului au fost stinse în semn de protest faţă de Pegida, Biserica Catolică explicând că militează pentru libertatea religioasă şi împotriva discriminării, şi că nu vrea să "ofere un decor frumos" acestei mişcări.

La Berlin, aproximativ 300 de militanţi antiislam s-au reunit în jurul primăriei, în timp ce 5.000 de contramanifestanţi, potrivit agenţiei germane de presă DPA, s-au îndreptat spre Poarta Brandeburg, printre care şi ministrul federal al Justiţiei, Heiko Mass. Luminile construcţiei simbol a capitalei germane au fost stinse.

Pe contul său de Twitter, Ministerul german de Externe a postat fotografii din cadrul defilării, însoţite cu un mesaj în care se afirmă că nu există "loc pentru agitaţie xenofobă în Germania", mai scrie Mediafax.

Zece mii de manifestanţi anti-Pegida s-au mobilizat la Munster (nord-vest), 8.000 la Stuttgart (sud) şi 4.000 la Hamburg (nord).

Mişcarea Pegida afirmă că refuză "islamizarea" societăţii germane, că se opune jihadiştilor şi străinilor care refuză să se integreze. Ţintele sale sunt islamul, străinii, presa ("toţi mincinoşii"), elitele politice şi multiculturalismul, care diluează cultura creştină germană.

Angela Merkel şi-a îndemnat compatrioţii să nu participe la manifestaţiile Pegida, apreciind că ele sunt organizate de oameni cu "inima" plină de "prejudecăţi" şi "ură", în alocuţiunea sa de Anul Nou.

Cele mai citite

FOTO. Beat, a intrat cu mașina pe şantierul de modernizare a liniilor de tramvai de la Barbu Văcărescu

Un incident grav a avut loc noaptea trecută în București, unde un șofer băut a pătruns cu mașina pe șantierul de modernizare a liniei...

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Loviturile Rusiei asupra regiunii ucrainene Harkov au făcut cel puțin 11 morți

Rusia a lovit duminică o stațiune aglomerată de la marginea celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina și a atacat, de asemenea, satele...
Ultima oră
Pe aceeași temă