7.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialDRONELE de jucărie pot fi arme LETALE. Ce spun specialiştii americani

DRONELE de jucărie pot fi arme LETALE. Ce spun specialiştii americani

Dronele de jucărie, care se vând fără nicio restricţie, pot fi utilizate în acţiuni teroriste, avertizează specialiştii americani.

Jucăriile zburătoare comandate prin radio, de tip quadcopter,  pot transporta exploziv letal. Greutatea pe care o poate căra o dronă de jucărie nu este mare, dar echivalează cu o cantitate de exploziv suficientă pentru a ucide un om.

Avertismentul legat de pericolul dronelor a fost lansat de ofiţerii americani specializaţi în dispozitive EOD (Explosive Ordnance Disposal).

Potrivit căpitanului Vincent Martinez, comandantul Diviziei EOD din cadrul Centrului de Război Naval al SUA, comunitatea specialiştilor în tehnologie militară este preocupată de ameninţarea “bombelor zburătoare”, informează un articol din publicaţia Defense News.

Citeşte şi:  Exclusiv RL. România va propune Agenţiei Europene de Apărare un sistem dronă antidronă

Specialiştii militari s-au reunit, în această săptămână, în Maryland, la conferinţa Asociaţiei Industriei de Apărare a SUA.

“Personal, consider că platformele zburătoare fără pilot constituie una dintre cele mai importante arme ale epocii noastre. Suntem preocupaţi nu doar să dezamorsăm o bombă, ci şi să anihilăm platforma de transport. O asemenea platformă mă poate urmări chiar pe mine”, a spus Martinez.

La conferinţa din Maryland, specialistul Forţelor Navale a prezentat şi un scenariu ipotetic, în cadrul căruia o dronă de jucărie ar putea fi trimisă deasupra Casei Albe, având la bord exploziv plastic de tip C4 (nedetectabil).

O situaţie de acest tip s-a consemnat chiar în realitate. În ianuarie 2015, un quadcopter fără exploziv a zburat deasupra Casei Albe, demonstrând astfel vulnenarabilitarea sistemului de securitate. Casa Albă e protejată de o baterie de rachete care poate să doboare aeronave, rachete sau UAV de dimensiuni mari, de construcţie militară, dar este ineficientă împotriva dronelor de mici dimensiuni. Nu doar doborârea dronelor mici reprezintă o problemă, ci chiar şi simpla lor detectare.

Citeşte şi:  Dronele vor supraveghea Europa de la 9000 de metri altitudine, cu armament la bord

Un alt specialist american, Jerry Leverich, din cadrul Forţelor Terestre, a explicat că o dronă care costă 100 de dolari este frecvent folosită pentru acţiuni de supraveghere aeriană dar poate fi uşor adaptată pentru a transporta mici cantităţi de exploziv.

De altfel, în luna martie 2015, Comandamentul Central al Armatei SUA a anunţat anihilarea unei acţiuni a teroriştilor ISIS care doreau să utilizeze aeronave fără pilot, explică Defense News.

În acelaşi context, al prevenirii terorismului, căpitanul Vincent Martinez, din cadrul Forţelor Navale, a subliniat că trebuie dezvoltate şi sistemele de detecţie a dispozitivelor explozive plasate sub nivelul mării.

Un exerciţiu militar în care scafandrii s-au antrenat să dezamorseze dispozitive explozive improvizate s-a desfăşurat recent şi în apele româneşti ale Mării Negre.

Citeşte şi: FOTO. Terorişti sub nivelul mării ? Scafandrii militari caută bombe IMPROVIZATE la mare adâncime

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Florida: Ron de Santis a semnat un proiect de lege care va interzice minorilor sub 14 ani să aibă conturi de rețele sociale

Guvernatorul republican al statului Florida, Ron de Santis, a semnat, luni, un proiect de lege care va interzice minorilor de sub 14 ani sa...

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă: Operațiunea “Explozia brândușei”

Știrea zilei de ieri: "Rusia bombardează masiv Kievul" nu a luat pe surprindere oamenii cerebrali. Era de așteptat. Putem vorbi despre Crocus, noul Casus...

Gestionarea culturii de lucernă pentru randamente maxime

Cultura de lucernă are un rol important în agricultura modernă, prin multiplele sale beneficii. Lucerna (Medicago sativa) este o plantă furajeră perenă, din familia...
Ultima oră
Pe aceeași temă