22.5 C
București
joi, 30 mai 2024
AcasăSpecialDupă 15 ani: Prima ţară din UE care va relua exporturile de...

După 15 ani: Prima ţară din UE care va relua exporturile de carne de vită către SUA

După 15 ani, Irlanda este prima ţară din Uniunea Europeană (UE) care va relua exporturile de carne de vită către Statele Unite.

Potrivit Mediafax, SUA au interzis importurile din Europa în urmă cu peste 15 ani, din cauza unei crize provocate de boala vacii nebune în Europa.

Ministrul irlandez al Agriculturii, Simon Coveney, a anunţat că autorităţile americane au efectuat controale la unităţile de producţie din Irlanda în ultimii doi ani, relatează Financial Times.

El a declarat că recâştigarea accesului pe pieţele americane reprezintă "un premiu important", în condiţiile în care 10% din necesarul de carne de vită, estimat la 11 milioane de tone de către autorităţile irlandeze, reprezintă importuri.

Totodată, autorităţile estimează că exporturile anuale de carne de vită ale Irlandei către SUA s-ar putea ridica la 25 de milioane de euro, potrivit abc News, mai arată sursa citată.

Comisia Europeană a salutat ridicarea interdicţiilor importului de carne de vită din Irlanda, apreciind această acţiune drept o recunoaştere a "măsurilor importante şi eficiente luate de UE pentru eradicarea encefalopatiei spongiformă bovină". Totodată, comisarii pentru sănătate, comerţ şi agricultură au afirmat că SUA trebuie să extindă accesul tuturor ţările UE pe piaţa americană.

În martie anul trecut, Statele Unite au ridicat în mod formal interdicţia de a importa carne de vită din ţările UE.

Cele mai citite

Guvernul taie posturi la Ministerul Justiției. Ce salarii și ce sporuri au consilierii

Executivul are pe ordinea de zi a ședinței din 30 mai 2024 o Hotărâre de Guvern prin care desființează patru posturi din organigrama Ministerului...

„Pufu” de la RAR, pus pe pilotul automat al sforarului șef Mîndrescu

Directorul general al Registrului Auto Român (RAR), agronomul Mihai Alecu „Pufu”, este doar o marionetă a sforarului șef al Ministerului Transporturilor, secretarul de...

Exigență în ipocrizia învățământului superior românesc

Suntem din nou la coada Uniunii Europene, în ceea ce privește educația populației, după cum relevă ultimele date publicate de Eurostat, dar acest lucru,...
Ultima oră
Pe aceeași temă